Hlavní obsah

Vydejte duchovního Gülena, vzkázal Erdogan do Washingtonu

Ankara
Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje po Spojených státech, aby vydaly duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zorganizování pátečního vojenského převratu. Erdogan to prohlásil na shromáždění se svými stoupenci v Istanbulu. Gülen pokus o puč odsoudil. Uvedl, že existuje i možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mluví ke svým stoupencům na shromáždění v Istanbulu.

Článek

Byly to "zahraniční vnější síly, které chtěly obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným složkám", uvedl turecký prezident.

Dodal, že vzhledem k tomu, že jsou USA strategickým partnerem Turecka, měly by jejich požadavku vyhovět. Ankara podle něj nikdy neodmítla podobnou žádost ze strany Washingtonu.

Nejmenovaný turecký představitel, kterého citovala agentura AP, uvedl, že země "již připravuje oficiální žádost s detailními informacemi o zapojení Gülena do nelegálních aktivit".

Davu svých stoupenců, kteří vykřikovali hesla, že by v zemi měl být zaveden trest smrti, Erdogan na shromáždění řekl, že podobné požadavky by mohly být prodiskutovány v parlamentu.

„Kategoricky odmítám”

Gülen, který žije dlouhá léta v USA, jakýkoli podíl na puči odmítl.

"Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám," uvedl 75letý Gülen v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP.

"Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji," dodal. Demokracie podle něj nelze dosáhnout vojenskou akcí.

Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat
Fethullah Gülen

"Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně," uvedl rozhovoru s novináři včetně zástupců deníku The Financial Times Gülen.

Foto: Selahattin Sevi/Zaman Daily, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Interview přitom často neposkytuje. S novináři se sešel ve svém sídle v Pensylvánii.

"Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat (Erdoganovou stranou AKP), jehož cílem bylo moci vznášet další obvinění (vůči mým stoupencům a armádě)," dodal Gülen.

Jak turecký duchovní dodal, svého vydání z USA se neobává. Erdoganovy výzvy k jeho vyhoštění jsou podle něj jen dalším blafováním tureckého prezidenta. Erdogana a jeho taktiku přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám