Hlavní obsah

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

– Padova

Lidé by mohli žít skoro normálně a jenom být trochu opatrní, ale místo toho zavládla panika a mluví se jenom o koronaviru. Takto v rozhovoru s ČTK shrnul své dojmy z posledních dní mladý italský student Nicola ze severoitalské Padovy, kde v pátek podlehl nemoci Covid-19 87letý muž. Student si myslí, že úřady za dané situace dělají, co mohou, problémem jsou sociální sítě „plné fake news”.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Turisté na Španělských schodech v Římě

Článek

V Padově, která je součástí Benátska, jsou uzavřené školy, muzea, divadla i některé bary. Benátsko kolem poledne hlásilo 42 osob nakažených novým typem čínského koronaviru, více potvrzených případů měla z italských regionů pouze sousední Lombardie. Večer tam ale zemřela 76letá žena.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Mě ani mých příbuzných a přátel se to naštěstí netýká. Je to poněkud zvláštní situace. Spousta alarmismu a všeobecného šílenství. Prázdné supermarkety, prázdné lékárny bez roušek a dezinfekčního gelu. Všichni se zbláznili,” vtipkoval pětadvacetiletý Nicola.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čína hlásí nových 406 potvrzených případů nakažení koronaviremVideo: Reuters

Osobně se jej dotklo uzavření sportovišť, neboť pracuje i v jednom z tenisových klubů v Padově, která má něco přes 200 000 obyvatel. Kromě dočasné ztráty jednoho ze dvou svých zaměstnání prý Nicola žije stejně jako dřív, pouze má na paměti doporučení ohledně častého mytí rukou a vyhýbání se davům.

„Zkrátka, mohli bychom žít v klidu a pokojně a jenom být trochu opatrnější, ale místo toho máme přílišnou paniku a mluví se jenom o koronaviru, jako by to byl černý mor,” uvedl. Problémem jsou podle Nicoly sociální sítě, kde se daří nejrůznějším dezinformacím. „Hrozně moc lidí si myslí, že to je smrtelná epidemie, ačkoli to údajně není o moc horší než chřipka,” uvedl.

Koronavirus se šíří Evropou

Koronavirus

Nemocných a mrtvých přibývá 

V Itálii od pátku zemřelo jedenáct lidí nakažených čínským koronavirem. Čtyři podlehli nemoci v úterý, poslední obětí je 76letá žena z Benátska. Nejmladší z nich bylo 62 let a většina obětí zároveň trpěla dalšími závažnými zdravotními problémy.

Deník Corriere della Sera s odvoláním na šéfa civilní obrany Angela Borrelliho oznámil, že nakažených je už 322, 240 z nich z Lombardie.

Koronavirus hlásí už i Rakousko, Chorvatsko a Švýcarsko

Koronavirus

Protože oběti jsou starší, není student Nicola zprávami o jejich úmrtí příliš znepokojen. „Slyšel jsem, že v rizikových zónách je reakce velmi dobrá a že stát je v tomto směru připraven,” uzavřel pondělní rozhovor.

Český student se chce vrátit 

Nákaza se rozšířila i do toskánské Florencie. Na Florentské univerzitě v posledních měsících působí i mladý český matematik Vít Musil, který v rozhovoru s ČTK hovořil o preventivních opatřeních. Vedení univerzity akademikům rozeslalo odkaz na stránku s informacemi o nákaze a vyzvalo je ke sledování středeční diskuse s experty.

Musil plánuje ve čtvrtek Florencii opustit a kvůli poslednímu vývoji se obává rušení leteckých spojů. „Osobně se nebojím nákazy, ale toho, že se zavře město,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám