Hlavní obsah

Vraťte se dobrovolně domů. Německo bude migrantům připlácet za odchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Motivovat odmítnuté žadatele o azyl se bude snažit německá vláda. Pro migranty chystá další finanční bonus za to, když se dobrovolně vrátí do své původní vlasti. Do konce února příštího roku budou moci rodiny i jednotlivci získat nad rámec současné dávky příspěvek na pořízení bydlení nebo vybavení. Informoval o tom v neděli Bild am Sonntag.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně.

Článek

Částka se bude lišit podle toho, zda půjde o jednotlivce nebo rodinu. V druhém zmiňovaném případě bude pochopitelně vyšší, bude činit až 3000 eur, tedy v přepočtu 76 660 korun. U jednotlivců půjde o částku do 1000 eur (25 500 Kč).

Proti současným dávkám jde tak o výrazné navýšení. Původně totiž německá vláda nabízela migrantům za dobrovolný návrat do vlasti 1200 eur (30 600 Kč) v případě osob starších dvanácti let, děti dostávají 600 eur (15 300 Kč). K těmto částkám ale mohou až do konce února získat migranti tisíce eur navíc jako bonus, jak bylo uvedeno výše.

Rodina s jedním dítětem by tak napříkald díky novému bonusu mohla získat až dvojnásobek současné částky.

Příspěvek využily tisíce lidí

Podle Bild am Sonntag současný příspěvek na návrat do vlasti využilo mezi letošním únorem a říjnem asi 8640 lidí. Těm již německá vláda vyplatila tisíce eur jako odchodné.

V Německu žije 115 000 osob, kterým úřady odmítly udělit azyl, v období od ledna do září dostalo příkaz k opuštění Německa 35 000 uprchlíků. Vyhoštěno bylo v tom samém období 19 520 lidí.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby migranti dostali více peněz za dobrovolný odchod do své domoviny?
Ano.
8,2 %
Ne.
90,3 %
Nevím, nezajímá mě to.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6444 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám