Hlavní obsah

Vrak výletní lodi vydal dalších pět těl v záchranných vestách

Novinky,
Řím
Aktualizováno

Počet obětí páteční havárie lodi Costa Concordia stoupl na jedenáct. Podle sdělení pobřežní stráže z úterý odpoledne bylo ve vraku nalezeno dalších pět mrtvých těl. Všichni měli na sobě záchranné vesty, což svědčí o tom, že se snažili zachránit si život. Dosud bylo obětí šest a pohřešovaných 29.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči vytahují z lodi obětiVideo: Reuters

 
Článek

Informace o nálezu dalších pěti obětí v zádi trupu přišla poté, co se záchranáři dostali do dosud nepřístupné části lodi. Museli k tomu použít výbušniny. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loď jsem neopustil, byl jsem katapultován do vody, tvrdil kapitán Schettino Video: Reuters

Jde o čtyři muže a jednu ženu. Všem bylo mezi padesáti a šedesáti lety a byli v kajutě pod čarou ponoru. Na sobě měli záchranné vesty. Tu měla na sobě i šestá oběť nalezená v noci na pondělí.

Foto: ČTK/AP

Záchranář prochází vnitřkem lodi. Práci mu komplikuje popadaný nábytek a jiné předměty.

Ukazuje to, že se lidé pokoušeli zachránit, ale neměli šanci. Posádka nakonec vydala doporučení, aby si vesty cestující navlékli. Někteří však už neměli šanci se dostat k záchranným člunům, protože náklon lodi jich část zablokoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři provedli na potopené lodi řízený výbuchVideo: Reuters

Zatím se nepodařilo nalézt žádné další přeživší, i když to je hlavním cílem záchranné operace.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Počet obětí se připisuje skutečnosti, že příkaz k opuštění lodi byl dán pozdě. Kapitán přitom utekl na břeh a odmítl se na potápějící se loď vrátit, aby řídil záchranné operace. [celá zpráva]

Panika a zmatek 

"Katastrofálněji už to ani nešlo," myslí si o evakuaci lidí Němka Margaret Aumannová z Wormsu. "Pomáhat se nám snažily hlavně nižší šarže, mezi nimi mnoho Asiatů. Ti ale ani nevěděli, jak se spouští záchranné čluny na vodu," doplnil Herbert Rohwedder ze severoněmeckého Nortorfu.

Posádka navíc dlouho nechtěla nikoho do člunů pustit a posílala cestující zpět do kajut. Na lodi tak podle Rohweddera panovala "kolosální panika".

Nejvíce pohřešovaných po nehodě italské výletní lodě Costa Concordia tvoří Němci. Podle deníku Bild mezi ně patří i dvaapadesátiletá Gabriele, která možná zaplatila životem za to, že místo v záchranném člunu přenechala pasažérům na invalidním vozíku.

Foto: ČTK/AP

Potopená výletní loď Costa Concordia

Úřednice z bavorského Oberasbachu se na lodi plavila spolu s přítelkyní Angelikou, které se podařilo zachránit a jejich příběh vyprávěla rozhlasové stanici Antenne Bayern.

"Lidi se rvali o to, aby se dostali do záchranných člunů. Když přijeli tři vozíčkáři, pustili jsme je před nás," vylíčila Angelika evakuaci.

Poté najednou sklouzly na druhou stranu lodi, která se stále více nakláněla na levobok. "Jeli jsme dolů a pak byla před námi voda. A já ztratila Gabi z očí," popsala chvíli, kdy naposledy viděla svoji kamarádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám