Hlavní obsah

Vrahovi Jána Kuciaka zvýšili trest na 25 let vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Nejvyšší soud Slovenské republiky v rámci odvolacího řízení zvýšil ve středu trest Miroslavu Marčekovi z původních 23 na 25 let vězení. Marček se přiznal, že v únoru 2018 zavraždil novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Proti rozsudku nejvyššího soudu není možný opravný prostředek.

Foto: TV Markíza

Miroslav Marček

Článek

Specializovaný trestní senát v Pezinku odsoudil letos v dubnu Marčeka k 23letému trestu, ale státní zástupce se odvolal a požadoval vyšší trest. Marčekovi hrozilo za dvojnásobnou úkladnou vraždu až doživotí. Soud uznal doznání jako polehčující okolnost.

Koncem roku 2019 byl odsouzen zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó, který v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení. Letos v září soud první instance zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání vraždy Kuciaka a osvobodil i Alenu Zsuzsovou, která měla podle žalobce zločin zprostředkovat.

V případu Kuciak se soudci obávali justičního omylu

Evropa

Soud naopak uznal vinným Tomáše Szabóa, který Marčeka přivezl na místo činu, a vyměřil mu 25 let vězení. Verdikty vůči této trojici obžalovaných zatím nejsou pravomocné, odvolání projedná rovněž nejvyšší soud.

Novináře a jeho snoubenku zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala největší masové protesty od roku 1989 a postupně odstoupili z funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a policejní ředitel Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám