Hlavní obsah

Vrah z košer obchodu byl v americké databázi teroristů

Washington/Francie

Vysoký představitel amerických bezpečnostních sil CNN potvrdil, že Amedy Coulibaly, který v pátek zabil čtyři rukojmí v pařížském košer obchodu, byl na seznamu lidí podezřelých z terorismus TIDE. Na stejném seznamu lidí, kteří nemohou přiletět do USA, byli i bratři Kouachiové, kteří vystříleli redakci Charlie Hebdo.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Amedy Coulibaly, který zaútočil v židovském obchodě v Paříži. Snímek z videonahrávky zveřejněné po pátečním zásahu policie, při němž Coulibaly zemřel.

Článek

Pařížská policie už v neděli objevila úkryt, kde zřejmě Coulibaly připravoval své útoky. Není ale jasné, zda právě v tomto úkrytu natočil video, ve kterém se hlásí k Islámskému státu. Také v něm uvedl, že poskytl několik tisíc eur bratřím, kteří zabíjeli v redakci satirického týdeníku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Část videa, které natočil Amedy Coulibaly mezi útoky. Srozumitelné části s titulky Video: Reuters

Coulibaly se opakovaně dostával do křížku se zákonem nejprve kvůli drogovým deliktům a krádežím, v roce 2003 pak kvůli ozbrojenému přepadení banky. Poté, co se radikalizoval, stal se členem skupiny, která chtěla z vězení vysvobodit teroristu Smain Ali Belkacema, jenž zaútočil v roce 1995 v pařížském metru. Zadržen byl v roce 2010.

V tomto případu byli stíhání i bratři Kouachiové. Zatímco ti byli zproštěni obvinění, Coulibaly byl v roce 2013 odsouzen na pět let do vězení. Pravděpodobně tehdy se dostal na seznam TIDE.

Coulibalyho přítelkyně Hayat Boumeddieneová, kterou hledá francouzská policie v souvislosti s pařížskými útoky, byla spatřena na letišti v Turecku. Údajně už ve čtvrtek překročila syrsko-turecké hranice.  [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hayat Boumeddieneovou zřejmě zachytila kamera na letišti v IstanbuluVideo: Reuters

Nemohla se tedy podílet na masakru rukojmí, jak se původně spekulovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám