Hlavní obsah

Vrah z Čech čeká na potvrzení doživotního trestu za vraždu Slovenky

Právo, Radim Vaculík, Patrik Biskup
Bratislava

Slovenský Nejvyšší soud v Bratislavě bude ve čtvrtek projednávat případ brutální vraždy důchodkyně, kterou podle obžaloby spáchal český občan Igor Tököli (42). Definitivně by měl říct, zda platí doživotí, které mu loni v červenci udělil banskobystrický soud.

Článek

Původem Slovák Tököli, který má trvalé bydliště v Aši na Chebsku, měl podle tamní prokuratury před čtyřmi lety jen kvůli starému rádiu proříznout hrdlo ženě (84) v jejím domě v obci Přestavlky u Žiaru nad Hronom. Ta na místě vykrvácela.

Jednání soudu se však málem neúčastnil, protože uprchl zpět do Česka. Slovenské soudy na něj proto vydaly letos v březnu eurozatykač a na jeho základě ho čeští policisté z centrály Siréne zatkli.

Tököli totiž v té době už měsíc seděl v českém vězení, protože ho muži zákona opakovaně přistihli při řízení auta, ačkoli mu to soud zakázal. Za maření výkonu úředního rozhodnutí u nás dostal pětiměsíční trest. Následně v dubnu rozhodl Krajský soud v Plzni předat obžalovaného ke stíhání na Slovensko.

„Předání soud podmínil tím, že k výkonu trestu bude muž vrácen zpět do ČR,“ řekla Právu Alexandra Vaňková z plzeňského krajského soudu. Podle ní Tököli při výslechu během vydávacího řízení před soudem uvedl, že chce být dobrovolně předán za skutky popsané v zatykači do Slovenské republiky. K samotnému předání došlo 8. července, tedy přesně den poté, kdy si Tököli odpykal v českém vězení svůj pětiměsíční trest za jízdu bez řidičáku.

Měl komplice

Otřesný případ vraždy se odehrál v roce 2005. Tököli si tehdy společně s domnělým komplicem Igorem Šarközim prý chtěli od své oběti půjčit nějaké peníze.

Šarközi údajně zůstal venku a hlídal. Tököli podle policie vnikl násilím do domu, ale žena mu odmítla půjčit. Když si sedla na židli, chytil ji údajně za hlavu a kuchyňským nožem pak chladnokrevně prořízl krk.

Potom prý společně se Šarközim prohledali dům, ale nic cenného nenašli. Sebrali jen rádio za 300 korun a památeční náramek.

„Dne 10. července 2008 Krajský soud v Banské Bystrici vydal rozsudek, ve kterém Tököliho odsoudil na doživotí a jeho komplice Šarköziho osvobodil. Krajské prokuratuře se osvobození Šarköziho nelíbilo a podala odvolání, na jehož základě bude ve čtvrtek odvolací řízení,“ sdělila ve středu Právu mluvčí slovenské generální prokuratury Svetlana Močková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám