Hlavní obsah

Volyňský masakr byla genocida, prohlásil Kaczyński

Šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslav Kaczyński v pondělí uctil památku Poláků, které za druhé světové války, v letech 1943 a 1944, povraždili Ukrajinci. Takzvaný volyňský masakr přitom označil za genocidu. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński

Článek

"Nikdy nesmíme zapomenout na tento zločin spáchaný na Polácích, žádný takový zločin nesmí být zapomenut, relativizován nebo označen jinak než jako genocida," řekl Kaczyński, když položil květiny u památníku obětem u příležitosti 73. výročí těchto událostí.

Před několika dny památník navštívil také ukrajinský prezident Petro Porošenko a uctil památku polských obětí. Doprovodila ho přitom důstojnice a poslankyně Nadija Savčenková, která se stala ukrajinskou hrdinkou, když byla v Rusku odsouzena za smrt dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Moskva ji ale s Kyjevem vyměnila za dva ruské občany zajaté v boji v oblasti Donbasu. [celá zpráva]

Až 100 tisíc životů

Jako volyňský masakr se označují masové vraždy především příslušníků polské menšiny spáchané od února 1943 do února 1944 ukrajinskými nacionalisty na hitlerovským Německem okupovaném území předválečného Polska.

Tato oblast je nyní součástí Ukrajiny. Odhaduje se, že o život tehdy přišlo 50 až 100 tisíc Poláků. Terčem této v podstatě snahy o etnickou čistku Volyně se stali i příslušníci jiných národů, včetně tam žijících Čechů.

Poláci tehdy na druhé straně také zabili řadu Ukrajinců. Odhady se pohybují od několika tisíc až do 20 tisíc ukrajinských obětí.

Reklama

Související články

Kaczyňski je Smolenskem posedlý

Rozhodnutí polské generální prokuratury, podle něhož je nezbytné urychleně i bez souhlasu pozůstalých exhumovat těla 90 z 96 obětí smolenské letecké katastrofy...

Výběr článků

Načítám