Hlavní obsah

Volební pat v Británii: první pokus sestavit vládu budou mít konzervativci

Londýn
Aktualizováno

Lídr vítězné strany v britských volbách David Cameron zřejmě bude tím, kdo sestaví novou britskou vládu. O podporu bude žádat liberální demokraty. Nynější premiér a lídr labouristů Gordon Brown v pátek odpoledne vystoupil s prohlášením, že dá konzervativní straně a liberálním demokratům na jednání tolik času, kolik budou potřebovat.

Článek

"Uděláme liberálním demokratům nabídku ke spolupráci," řekl David Cameron.  Podle televize SkyNews se oba politici sejdou ještě v pátek večer.

"Labouristická vláda nechala zemi ve vážných problémech, máme dluhy, narostla nezaměstannost," řekl Cameron. Podle něj Británie dala najevo, že chce změnu. "Británie potřebuje silnou a stabilní vládu a potřebuje ji rychle," řekl.

Z jeho vyjádření však nebylo jasné, zda se chce jen dohodnout na podpoře pro menšinovou vládu nebo chce s liberálními demokraty vytvořit koalici. Stejně jako labouristi jim ale nabízí debatu o změně volebního systému.

Podle analytika BBC Nicka Robinsona by liberální demokraté mohli získat i nějaké vládní křeslo.

Brown nabízí jednání jako druhý

Šéf labouristů Gordon Brown řekl, že respektuje, že spolu budou jednat konzervativci a liberálové. "Mají právo dostat tolik času, kolik budou potřebovat. Pokud by k ničemu nedošli, jsem připraven s Nickem Cleggem jednat o dohodě mezi našimi stranami," řekl Brown.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Gordon Brown čte prohlášení před sídlem britských premiéru Downing Street 10.

Zopakoval, že země potřebuje silnou a stabilní vládu, která si poradí s rozpočtovými deficity. Liberálům nabízí, že bude pro změnu volebního zákona, který by více reflektoval výsledky menších stran. Právě po takovém zákonu liberální demokraté volají.

Jejich předseda Clegg už dopoledne řekl, že právo na sestavení kabinetu mají konzervativci. "Doufám, že budou postupovat v zájmu země," řekl Clegg v pátek. Odpoledne dodal, že očekává, že mu David Cameron bude volat.

Po 36 letech, kdy byly výsledky vždy na jednu či druhou stranu, se tak strana, která bude vládnout, bude muset dohodnout s jinými partajemi.

Výsledky, v nichž sice konzervativci vyhráli, většinu ale nezískali, zatím nejsou definitivní, zbývá sečíst několik okrsků, v některých se navíc hlasy přepočítávají.

Konzervativci by podle odhadů měli získat přes 300 křesel, více než 326, což by jim zajistilo většinu, ale nezískají. Zatím mají 306 poslanců, labouristé 258 a liberální demokraté 57.

Pro ně je výsledek zklamáním, protože předvolební odhady jim dávaly naději až na 80 křesel.

Průběžné výsledky britských voleb
Stranapočet křeselzisk/ztrátaprocenta
Konzervativci3069736,1
Labouristé258-9129,1
Liberální demokraté57-523
Sinn Fein50,6
Demokratická unionistická strana (DUP)8- 10,6
Skotská národní strana61,7
Alliance Party110,2
Plaid Cymru310,6
Sociální demokracie a Labour party (severoirská)30,4
Zelení111,0
Nezávislý poslanec1
zdroj: BBC

Špatná zprávy pro obchodníky

Patový výsledek nepřivítali makléři na burze. Londýnská FTSE poklesla o 1,6 procenta a ihned oslabila libra k euru i dolaru.

Ekonomové mají obavu, že parlament bez jasné většiny nebude schopen vyřešit rozpočtové schodky.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Makléř na londýnské burza sleduje klesající čísla. Pat je pro trhy špatnou zprávou

Bookmakeři odhadují, že se budou konat nové volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám