Hlavní obsah

Volební drama na Ukrajině vrcholí, zbývá desetina hlasů

KYJEV

Pondělní sčítání hlasů, které v neděli odevzdali ukrajinští voliči v předčasných parlamentních volbách, se změnilo v nečekané drama. Po vyhodnocení 90 procent hlasů vede těsně Strana regionů proruského premiéra Viktora Janukovyče, která předstihla opoziční Blok Julije Tymošenkové a svůj mírný náskok ještě zvyšuje.

Článek

Ústřední volební komise po sečtení 90 procent hlasů oznámila, že Strana regionů získala 33,5 procenta hlasů a Blok expremiérky Tymošenkové 31,3 procenta. Na třetí příčce následuje strana Naše Ukrajina současného prezidenta a někdejšího lídra oranžové revoluce Viktora Juščenka se 14,5 procenty hlasů.

Přitom ještě po sečtení 75 procent hlasů to vypadalo, že vítězem voleb se stane Tymošenková, která byla ochotná vytvořit vládní koalici s Juščenkovou stranou.

Do parlamentu se ještě dostanou komunisté (5,3 procenta) a centristický blok někdejšího předsedy parlamentu Volodymyra Lytvyna s téměř čtyřmi procenty hlasů. Přesně na tříprocentní hranici pro vstup do parlamentu se nalézají socialisté, vnímaní jako Janukovyčovi spojenci.

Čeká se, jak dopadnou socialisté

Původně překvapivý náskok Tymošenkové nad Janukovyčem se tenčil po celý den. Ještě po sečtení 75 procent hlasů expremiérčina strana těsně vedla před Janukovyčem. Postupně se rozplynul i náskok prozápadního tandemu Tymošenková-Juščenko nad proruskou stranou.

Jazýček vah ve prospěch Janukovyče by mohl převážit případný vstup socialistů do parlamentu. Oba tábory se začaly obviňovat z manipulací a falšování voleb.

Hrozí pat mezi dvěma tábory

Nedělní hlasování přitom mělo ukončit politickou krizi, pramenící ze sporů mezi šéfem státu a šéfem vlády. Celkový výsledek voleb však zatím zůstává na vážkách.

Juščenko a Janukovyč se střetli již na podzim 2004, kdy podezření z falšování prezidentských voleb přimělo lidi vyjít na ulice. "Oranžová revoluce" skončila Juščenkovým zvolením do čela státu.

Ale rozpory v "oranžovém táboře", které vedly k sesazení Tymošenkové z premiérské funkce, umožnily po parlamentních volbách loni na jaře Janukovyčův návrat do čela vlády.

Juščenko chce vyšetřit pomalé sčítání

Prezident Juščenko oznámil, že nařídil bezpečnostním silám okamžitě vyšetřit pomalé sčítání hlasů na východě a jihu země, které jsou baštou Janukovyčových přívrženců. "Jasně říkám těm, kteří se chtějí do parlamentu dostat manipulacemi, že falšování bude potrestáno," řekl.

Premiér se proti prezidentově postupu již ohradil jako proti pokusu upřít mu vítězství a nárok na sestavování nové vlády. "Teď musíme prohlásit, že jsme odhodláni bránit naši volbu," řekl. "Vyhráli jsme a jsem přesvědčen, že zase budeme sestavovat vládu, která naplní naděje lidu, vládu národní jednoty... Podle všech mezinárodních norem má Strana regionů právo formovat vládu," dodal.

Za oběma hlavními rivaly na třetí příčce s již výraznějším odstupem následuje strana Naše Ukrajina prezidenta Juščenka s necelými 15 procenty hlasů.

OBSE: volby jsou demokratické

Nárok na premiérské křeslo už dříve vnesla Tymošenková, jejíž straně první odhady i dílčí výsledky přisuzovaly vítězství. Na obrat při sčítání hlasů její strana zareagovala nařčením, že se výsledky nejspíše falšují, aby se do parlamentu dostali i Janukovyčovi spojenci, komunisté a socialisté.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila hlasování za odpovídající normám demokratických voleb. Za svobodný označila výběr ukrajinských voličů i Moskva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám