Hlavní obsah

Volby v Turecku rozhodují, zda politiku více ovlivní islám

– ANKARA

V Turecku dnes probíhají předčasné parlamentní volby. Ty by měly rozhodnout, jakým směrem se chce země ubírat - na jedné straně je islámská strana AKP v čele s premiérem Recep Tayyip Erdoganem, na druhé světská opozice.

Článek

Premiér a šéf AKP Recep Tayyip Erdogan vypsal volby několik měsíců před řádným termínem po střetu se sekulárnější parlamentní opozicí poté, co vláda chtěla prosadit za prezidenta ministra zahraničí Abdullaha Güla. Opozice se obávala, že Gülovo vítězství by ohrozilo světský ráz Turecka a zvýšilo by vliv islámu na místní politiku.

:. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan při předvolebním projevu. (Foto: ČTK/AP)

Erdogan má podle průzkumů veřejného mínění naději na jasnou parlamentní většinu bez nutnosti vytvářet vládu v koalici s dalšími stranami. Druhá v sondážích končila hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a třetí nacionalistická Strana národní akce (MHP). Většina z více než deseti ostatních kandidujících stran nejspíš nedosáhne na hranici deseti procent hlasů, která je podmínkou pro vstup do parlamentu.

Většina stran se během volební kampaně vyhnula tématu vstupu Turecka do Evropské unie, vůči kterému jsou Turci spíše skeptičtí. AKP a CHP pouze ujišťovaly, že za tímto cílem nadále půjdou. Nacionalisté z MHP unii obvinili z předsudků vůči převážně muslimské zemi o rozloze asi desetkrát větší než Česko, ve které žije 74 miliónů obyvatel.

Volební místnosti se otevřely v 6:00 SELČ a uzavřou v 16:00 SELČ. První odhady se očekávají od 20:00 SELČ. Zhruba 42,5 miliónu voličů bude rozhodovat o obsazení 550 parlamentních křesel.

V tureckých letoviscích se podle místních médií vyprázdnily pláže. Turci, kteří volí povinně, odjeli domů splnit svou občanskou povinnost. Hlavní dopravní tepny v zemi jsou tak přeplněné. U volebních místností se od rána vytvářely dlouhé fronty, neboť většina lidí chtěla ohlasovat brzy, aby se vyhnula poledním až čtyřicetistupňovým vedrům. U příležitosti voleb úřady zakázaly prodej alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám