Hlavní obsah

Volby skončily, tak pojďte rychle jednat o brexitu, vzkazuje EU ostrovanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropskou komisi (EK) výsledek čtvrtečních parlamentních voleb ve Velké Británii znepokojil. Konzervativci premiérky Theresy Mayové ztratili v parlamentu většinu a Komise se obává, že by na britské politické scéně mohl nastat pat, který by mohl zdržet či jinak zkomplikovat jednání o brexitu. Odchod země z Evropské unie si Britové odhlasovali v referendu loni. Jednání o podmínkách odchodu by mělo začít v červnu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Evropská komise zůstává připravena na jednání. Situace je ale nejasná,“ citovala CNN mluvčího komise. EK proto vyzvala Londýn, aby „objasnil situaci“.

Také předseda Evropské rady Donald Tusk vyjádřil znepokojení nad nejistotou, která kolem jednání o brexitu po volbách ve Spojeném království, vznikla.

Tusk připustil, že po britských parlamentních volbách nyní není zřejmé ani to, kdy  jednání o odchodu země z EU začnou. Upozornil, že je ale jasný termín konce těchto rozhovorů a varoval před tím, aby se v důsledku jejich nezvládnutí obě strany rozešly bez dohody.

Předseda nejsilnější frakce v Evropském parlamentu EEP Siegfried Muresan volil ostřejší slova. „Až do včerejška vedla Theresa Mayová kampaň. Dnes musí začít pracovat. Musí britským lidem říci pravdu. Brexit oslabí Spojené království,“ napsal Muresan na Twitteru.

Předseda francouzské vlády Edouard Philippe je toho názoru, že vyjednávání o brexitu budou dlouhá a složitá, ale výsledek britských všeobecných voleb nezpochybnil rozhodnutí Britů opustit EU.

„Vždy jsme si byli vědomi, že tato vyjednávání (o brexitu) nebudou jednoduchá. Ve skutečnosti budou dlouhá a složitá," uvedl premiér v rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici Europe 1.

„Nevěřím však tomu, že z těchto výsledků (britských voleb) lze vyčíst změnu stanoviska vyjádřenou Brity ohledně brexitu,” dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek předčasných voleb ve Velké Británii

Odklad nepřichází v úvahu

Další evropští politici v prvních reakcích odmítají spekulace o tom, že by mohl být brexit kvůli výsledku hlasování a nejistotě ohledně sestavení budoucí vlády odložen.

Eurokomisař odpovědný za rozpočet Günther Oettinger v pátek německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk řekl, že Brusel potřebuje akceschopnou britskou vládu. „Se slabým vyjednávacím partnerem se zvyšuje nebezpečí, že jednání pro obě strany skončí špatně,” řekl eurokomisař.

Vyjednávání, které diplomaté označují za extrémně složité, má začít 19. června.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) varoval, že na jednání o brexitu není už příliš času.

„Mám radost, že se Jeremymu Corbynovi podařilo výrazně posílit pozici Labour Party. Faktickým vítězem britských předčasných voleb je on. Musíme počkat, kdo v Británii sestaví vládu. Věřím, že to nepotrvá moc dlouho, Britové zahájili brexit v březnu, na jednání máme jen dva roky,“ napsal Sobotka na Twitteru.

V podobném duchu se vyjádřil i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Výsledky potvrzují ztrátu podpory vládní strany, jak naznačovaly průzkumy. Přesto věřím, že bude možné rychle sestavit většinovou vládu a po řadě odkladů konečně začít jednat o odchodu VB z EU. Na Británii z různých důvodů napjatě čeká zbytek EU už rok.

Konzervativní strana zůstane nejsilnější stranou v parlamentu, ovšem o většinu přijde. Po sečtení výsledků z 649 okrsků z 650 získali konzervativci 318 poslaneckých křesel a opoziční labouristé 261 mandátů. K většině je potřeba 326 poslanců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám