Hlavní obsah

Vojín na ruském kosmodromu nepřežil týrání velitele

Právo, ave
MOSKVA

Ruská armáda řeší další skandál: vojín elitních kosmických vojsk sloužící na kosmodromu Pleseck Sergej Sinkonen tento týden podlehl těžkým poraněním lebky poté, co jej a dalšího z vojáků podnapilí důstojníci v polovině srpna zkopali do bezvědomí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Kapitán Viktor Bal a praporčík Vadim Kalinin se právě vraceli ze sauny, kde oslavovali svatbu kamaráda, když potkali dva zmíněné vojáky mířící na kontrolu vodního čerpadla. Podnapilí velitelé údajně usoudili, že se vojíni snaží odejít z jednotky bez propustky, a začali je bít.

Jednomu se podařilo načas uprchnout, Sinkonen ale takové štěstí neměl. Poté, co po opakovaných úderech nohou do hlavy ztratil vědomí, jej důstojníci odvlekli do kotce pro psy a tam zanechali bez pomoci.

Zatímco Kalinin sedí ve vyšetřovací vazbě, kapitán Bal skončil v psychiatrické léčebně - podle listu Kommersant také proto, že jeho otec byl vysoce postaveným důstojníkem ruské armády. "Jeho otec zaujímal vysoký post a syn se stále cítil málo vytížen," okomentoval případ velitel ruských kosmických vojsk generál Vladimir Popovkin.

Do vyšetřování se vložilo ministerstvo obrany a podle ruských médií půjde zřejmě o exemplární případ: vojenská prokuratura se rozhodla překvalifikovat původní obvinění na úmyslné těžké poškození zdraví s následkem smrti, za něž obviněným hrozí 15 let vězení. Ministr obrany Anatolij Serdjukov prý také rozhodl o odvolání pověřeného šéfa kosmodromu Konstantina Čmarova a podplukovníka Jurije Kozika - šéfa praporu zabezpečujícího technické zázemí základny, kde oba napadení sloužili.

"Nebude krýt takové zločiny a chce, aby vyšetřování bylo maximálně průhledné," uvedl poradce ministra Ilšat Bajčurin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám