Hlavní obsah

Vlk se nažral a koza zůstala celá, hodnotí slovenští politologové postoj strany Most-Híd

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenskem od úterního rána rezonuje rozhodnutí nejmenší vládní strany Most-Híd, která chce koaliční dohodu o předčasných volbách. Slovenští politologové označili toto rozhodnutí za šalamounské, protože není jasné, kdy si Most-Híd předčasné volby představuje, ani to, zda k nim skutečně dojde. Politickou krizi vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár na archivním snímku

Článek

Opozice by totiž ani v případě, že by pro předčasné volby spolu s ní hlasoval Most-Híd, nedosáhla na potřebnou většinu 90 hlasů ke schválení ústavního zákona o zkrácení volebního období. Klíčové bude, jak se zachová koaliční Slovenská národní strana (SNS).

Politolog Grigorij Mesežnikov v tom vidí určitý krok kupředu, ale očekávání veřejnosti byla podle něho jiná. „Tento krok může zásadním způsobem zkrátit funkční období stávající vlády, i když ještě není jasné, zda k dohodě dojde. Dohoda však předpokládá shodu s opozicí například o termínu předčasných voleb,“ řekl agentuře SITA Mesežnikov.

Jeho kolega Ján Baránek upozornil na fakt, že Most-Híd nespecifikoval, zda je jednání s koaličními partnery o předčasných volbách časově ohraničené. „Řekl sice, že čím dříve, tím lépe, ale je tam prostor ke spekulacím a k manévrování,“ řekl Baránek.

Politolog nevidí logiku v jednání s koaličními partnery, pokud nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie jasně deklarovala, že je proti předčasným volbám. „Není to dotažené do konce. Ukázali dobrou vůli, ale momentálně není nic vyřešené,“ konstatoval. Baránek vidí v usnesení strany Most-Híd kompromis mezi maďarskou a slovenskou částí strany.

Zabránili rozpadu strany

Podobně to vidí i další politolog Juraj Marušiak, podle něhož Most-Híd svým rozhodnutím zabránil rozpadu strany. „Pro Most-Híd se stalo nepřijatelným pokračování ve vládní koalici,“ dodal Marušiak pro agenturu TASR.

Server Aktuality.sk ve svém komentáři poukázal na to, že premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) je logicky proti předčasným volbám, protože riskuje nejen volební debakl, ale i vyšetření rozsáhlé majetkové kriminality v pozadí Směru.

Po rozhodnutí Mostu-Híd je zřejmé, že Fico skončil. Otázkou je jen to, zda přijme realitu důstojně a přistoupí k dohodám
komentář serveru Aktuality.sk

„K dohodě o předčasných volbách je zapotřebí 90 hlasů, takže rozhodující bude SNS Andreje Danka. Pokud se Ficovi podaří držet Danka u sebe, k rozhodnutí parlamentu o předčasných volbách budou chybět čtyři hlasy. Ficova vláda by mohla fungovat dál v menšinovém režimu,“ konstatoval server.

Aktuality.sk upozorňují na možnost, že prezident může rozpustit parlament, pokud nebude tři měsíce usnášeníschopný.

Tichá dohoda s kotlebovci

„Samozřejmě, i tomu může Fico zabránit tichými dohodami s kotlebovci a hysterií ze Sorose nebo zahraničního spiknutí. V takovém případě by však riskoval, že se mu rozpadne Směr nebo že mu Úřad vlády budou kamenovat demonstranti,“ napsal server.

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

„Po rozhodnutí Mostu-Híd je zřejmé, že Fico skončil. Otázkou je jen to, zda přijme realitu důstojně a přistoupí k dohodám, nebo bude zoufale natahovat čas. A stupňovat hněv ulice. Mimochodem, Fico léta recitoval, že nechce dopadnout jako Mečiar nebo Dzurinda. Nakonec dopadl ještě hůř. Ví, že nemá partnery, kteří by mu věřili. Ví, že nemá stranu, která by stála pevně za ním. A neví, zda ho děsí víc volby, nebo vyšetřovatelé,“ končí svůj komentář server Aktuality.sk.

Jasněji bude v pondělí

O opozičním návrhu vyvolání předčasných voleb budou slovenští poslanci jednat příští týden v pondělí. Mimořádnou schůzi svolal předseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko, oznámila v úterý jeho kancelář. Opoziční strany na prosazení svého požadavku, které by podle ústavy znamenalo pád celé vlády, nemají dostatek hlasů.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Úterní zasedání slovenského parlamentu ukáže, jak jsou vlastně karty rozdané. Ve 150členném parlamentu má Směr 49 poslanců, SNS 15 a Most-Híd 14 poslanců. Bez strany Most-Híd má tedy vládní koalice 64 poslanců, plus čtyři nezávislé poslance, kteří vládu pravidelně podporují, ale na většinu to nestačí.

Reklama

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Výběr článků

Načítám