Hlavní obsah

Vladimír Mečiar nedostane pozvánku na pohřeb Michala Kováče

Právo, Novinky, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar nedostane pozvánku na čtvrteční státní pohřeb prvního slovenského prezidenta Michala Kováče. V pondělí to uvedl slovenský Denník N. Bývalá hlava státu zemřela ve věku 86 let minulou středu na selhání srdce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

Kancelář slovenského prezidenta Novinky informovala, že rakev s pozůstatky exprezidenta povezou na lafetě z Bratislavského hradu na nádvoří Prezidentského paláce.

„Zde se bude konat poslední rozloučení s vojenskými poctami a salvami. Zazní hymna a přítomní bývalého prezidenta uctí minutou ticha,“ uvedla kancelář slovenského prezidenta.

Poté se v dómu sv. Martina bude konat zádušní mše. S projevem vystoupí současný slovenský prezident Andrej Kiska. Soukromé rozloučení pak proběhne na bratislavském Ondrejském hřbitově.

Státní smutek

Na čtvrtek byl na Slovensku vyhlášen státní smutek. Veřejnost se s bývalým prezidentem může rozloučit ve středu v Rytířské síni Bratislavského hradu.

Kováč byl po rozdělení Československa 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998.

Právě s tehdejším slovenským premiérem Mečiarem se Kováč dostal do ostrého sporu. V roce 1995 unesli prezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska. Na únosu se měla podílet také Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Cílem byla diskreditace hlavy státu.

Po odchodu Kováče z funkce přešly prezidentské kompetence do rukou vlády, protože nová hlava státu ještě nebyla zvolena. Vláda na případ únosu Kováče mladšího udělila amnestii a případ nebyl nikdy vyřešen.

Dalším slovenským prezidentem se v květnu 1999 stal Rudolf Schuster, který byl zvolen přímou volbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám