Hlavní obsah

Vláda premiéra Pellegriniho podá v pátek demisi, nový kabinet nastoupí v sobotu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí oznámila, že vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie) podá v pátek demisi. „Tento pátek 20. března se bude konat ustavující schůze Národní rady Slovenské republiky. Ve stejný den dojde k demisi současné vlády. V sobotu 21. března by mělo dojít k jmenování vlády nové,“ uvedla prezidentka.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Článek

Čaputová jednala v bratislavském Prezidentském paláci s Pellegrinim a s designovaným premiérem Igorem Matovičem (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). „Shodli jsme se v tom, že odevzdání a převzetí moci ve prospěch nové vlády proběhne v absolutní spolupráci, konstruktivně a v součinnosti. Všichni si dobře uvědomujeme, v jaké situaci se Slovensko nachází a jak moc je důležité povýšit spolupráci nad individuální a stranické zájmy,“ uvedla hlava státu.

Matovič bude šéfovat čtyřkoalici s ústavní většinou

Evropa

Prezidentka potvrdila, že akceptovala všechny nominace na ministerské posty tak, jak byly předloženy stranami OLaNO, Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi, které vytvoří novou vládní koalici. Jména nových ministrů budou oznámena v úterý.

Matovič zdůraznil, že na ministerstvech nedojde po nástupu nové vlády k žádným čistkám. „Vyzval jsem naše příští ministry, abychom neměli krvavé oči, abychom odložili jakékoli spory. Nyní je jediným naším zájmem, abychom zvládli krizovou situaci v souvislosti s koronavirem,“ řekl příští slovenský premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám