Hlavní obsah

Virus H5N1 identifikován u kuřat ve východním Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U dvou kuřat z domácího chovu ve východním Německu byl potvrzen virus H5N1, který může být nebezpečný pro člověka. Podle agentury AP to dnes oznámily místní úřady.

Článek

Kuřata byla chována spolu s devíti dalšími v oblasti Oberhavel severozápadně od Berlína, uvedlo braniborské ministerstvo zemědělství. Když několik ptáků uhynulo, byly ostatky dvou z nich zaslány na testy. Spolková laboratoř potvrdila, že kuřata byla nakažena virem H5N1. Zbývající drůbež byla vybita a úřady oblast do okruhu tří kilometrů uzavřely.

V srpnu se virus ptačí chřipky objevil v drůbežárně v Bavorsku. V září bylo rovněž v Bavorsku kvůli nákaze vybito přes 200 000 chovných kachen. V Německu bylo zjištěno několik míst s výskytem viru H5N1 již v červnu a také loni.

Choroba zlikvidovala chovy drůbeže v Asii a vědci soudí, že ji do Evropy a Afriky přinesli stěhovaví ptáci. Na lidi se ptačí chřipka snadno nepřenese; dosud v celém světě připravila o život na dvě stovky lidí. Experti předpokládají, že se většina obětí pravděpodobně nakazila přímým stykem s nemocnými ptáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám