Hlavní obsah

VIDEO: Putin předal Rusko Medveděvovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Dmitrij Medveděv se stal ve středu novým prezidentem Ruské federace. Je třetím mužem, který v Kremlu při slavnostní ceremonii složil prezidentskou přísahu. Funkci po osmi letech opustil Vladimir Putin, který ruským občanům poděkoval za podporu a vyzval je, aby v budoucnu podporovali i novou hlavu státu.

Článek

Putin ale z politiky neodchází, ještě ve čtvrtek jej parlament na Medveděvův návrh schválí jako nového předsedu vlády. Současný kabinet Viktora Zubkova podal v souladu s ústavou krátce po Medveděvově nástupu do funkce demisi.

:. Dimitrij Medveděv skládá prezidentský slib.foto: Reuters/Dmitry Astakhov

Za svůj hlavní úkol nový ruský prezident pokládá další rozvoj občanských i ekonomických svobod v zemi. Zdůraznil také potřebu zajistit bezpečnost občanů i "fundamentální roli práva a skutečné úcty k zákonům". V Rusku je podle něj potřeba skoncovat "s právním nihilismem".

:. Odcházející prezident Vladimir Putin předává úřad do rukou Dimitrije Medveděvafoto: Reuters/RIA Novosti

V krátkém projevu před složením prezidentských pravomocí Putin poznamenal, že nástup nové hlavy státu do úřadu by se měl stát chvílí národního i politického sjednocení.

Odcházející ruský prezident prohlásil, že se nikdy nezpronevěřil prezidentské přísaze a její slova o ochraně a službě Rusku pokládá za závazná i pro celý zbytek života. Rusko podle něj v posledních letech učinilo kvalitativní skok kupředu a nyní si klade úkoly splnitelné v horizontu několika desítek let.

:. Bývalý prezident a budoucí premiér Vladimir Putin a nově jmenovaný prezident Ruska Dmitrij Medveděv foto: ČTK/AP

Odchodem z prezidentského křesla si také Putin uvolnil ruce ke vstupu do stranické politiky a stal se předsedou Jednotného Ruska, prokremelské strany, která ruské politice naprosto dominuje.

:. Nástup nového prezidenta do funkce oslavily také dělostřelecké salvy.foto: Reuters/Denis Sinyakov

Ve chvíli, kdy Medveděv odpřísáhl, zazněla ruská hymna a nad Kremlem zavlála prezidentská zástava. Zazněly tři desítky dělostřeleckých salv. Medveděv s Putinem pak vyšli před palác, kde na Chrámovém náměstí absolvovali přehlídku prezidentského pluku a vojákům jednotky popřáli k jejich dnešnímu svátku. Pluk byl založen přesně před 72 lety.

:. Inaugurační ceremoniál byl hlavní náplní vysílání ruské televize.foto: Reuters/RIA Novosti

"Budu pracovat ze všech sil jako prezident a jako člověk, pro kterého je Rusko rodným domovem a rodnou zemí," slíbil v projevu krátce po přísaze prezident Medveděv. Přísahu složil s pravou rukou položenou na výtisku ruské ústavy vázaném v červených deskách.

:. Ruské stíhačky nad Moskvou při slavnostním ceremoniálufoto: ČTK/APTN/RIA Novosti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám