Hlavní obsah

VIDEO: Běh před býky si v Pamploně si vyžádal desítky zraněných

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAMPLONA

Více než 70 zraněných si vyžádal hned první, pondělní běh před býky v severošpanělské Pamploně, kde v neděli začaly tradiční oslavy svátku svatého Fermína. Podle pracovníků Červeného kříže skončilo dvanáct z nich v nemocnici.

Článek

Vedle Španělů jsou mezi nimi také jeden Brit, Američan a Jihoafričan, kteří na nejznámější rituál devítidenních oslav přijeli jako turisté. Většina obětí si zranění přivodila tím, že při běhu klikatými uličkami starobylého města před šesti býky o váze až 700 kilogramů po trase dlouhé 825 metrů zakoplo a upadlo.

:.Býk nabral na rohy jednoho z účastníků běhu v Pamploně.foto: ČTK/AP

Účastníci běhu, mnohdy posilněni vínem, se snaží utíkat v co nejmenší vzdálenosti před zvířaty. Riskují přitom zhmožděniny při pádu na zem v tlačenici několika stovek odvážlivců a v horším případě i nabodnutí na býčí rohy.

:.Zdravotníci ošetřují muže zraněného při běhu s býky.foto: Reuters/Joseba Etxaburu

Tentokrát dokonce se jeden z býků obrátil proti účastníkům běhu.

:.Býk skočil na účastníky běhu v Pamploně.foto: ČTK/AP

Od roku 1911, kdy pamplonská radnice vede oficiální záznamy, přišlo při tomto druhu zábavy i 14 lidí o život. Jednoho mrtvého si svátek vyžádal i letos, byť nešlo o následek běhu před býky. Už v neděli při zahájení oslav spadl jeden muž ze čtyřicetimetrové starobylé zdi. Policie jej identifikovala jako třiadvacetiletého irského občana.

:.Zraněný účastník běhu s býky v Pamploně.foto: ČTK/AP

Proti běhu před býky a býčím zápasům protestovali o víkendu ochránci zvířat. „Týrat zvířata jen pro naši zábavu, je výjev z doby kamenné,“ zdůraznila aktivistka, která do Pamplony přijela z Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám