Hlavní obsah

Vídeň tlumí vášně kolem Jižního Tyrolska, které vyvolala

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

První cesta Karin Kneisslové (52), nové šéfky rakouské diplomacie, vedla do blízké Bratislavy, se kterou Vídeň nemá žádné problémy. Za mnohem choulostivější byl považován druhý výjezd – byl takříkajíc do jámy lvové, do Říma.

Foto: Giuseppe Lami, ČTK/AP

Nová šéfka rakouské diplomacie Karin Kneisslová při návštěvě svého italského protějšku Angelina Alfana.

Článek

Při koaličním jednání o nové vládě se totiž rakouští lidovci (ÖVP) a Svobodní (FPÖ) shodli na tom, že mají v úmyslu poskytnout německy mluvícímu obyvatelstvu v Jižním Tyrolsku rakouské občanství, přestože tato oblast zůstává od roku 1918 součástí Itálie. A v programu nové vlády tento závazek zůstal.

To vyvolalo v Římě nejen nervozitu, ale i protesty. V roce 1946 obě země podepsaly tzv. dohodu De Gasperi–Gruber, jíž se Itálie zavázala poskytnout provincii Bolzano, kde německy mluvící občané tvoří většinu, rozsáhlé pravomoci. A kromě toho – Jižní Tyrolsko má rozsáhlou administrativní a finanční autonomii. Rakousko přijalo pozici garanta za plnění úmluvy z italské strany. Kapitola se uzavřela v roce 1992 a Vídeň oficiálně uznala, že veškeré klauzule dohody byly splněny.

Mezitím se tato kdysi chudá oblast stala jednou z nejbohatších ve srovnání jak s Itálií, tak s Rakouskem. Strana zastupující v římském parlamentu německy mluvící menšinu (SVP – Südtiroler Volkspartei) je už dlouho součástí parlamentní většiny levého středu.

„Myslím, že ve Vídni chtějí vyvolat problém v situaci, kterou ani neznají,“ řekl Arno Krompatscher (46), předseda provinční vlády v Bolzanu.

Ani Messner nemlčí

Italská vláda reagovala bez hlasitých demarší, ale i prostřednictvím Bruselu dala najevo, že krok Vídně vnímá přinejmenším jako velmi nevhodný a že pro ni úmluva z roku 1946 platí. Pravicová opozice byla ale mnohem tvrdší.

„Doufám, že levicová vláda nezaprodá naši oblast, kde žijí generace Italů,“ podotkla Michaela Biancofioreová (47), poslankyně Berlusconiho Forzy Italia, a Giorgia Meloniová (41), tajemnice pravicové strany Italští bratři, označila záměr Vídně za „vměšování do vnitřních záležitostí Itálie“. Ostře proti se vyjádřil i slavný horolezec Reinhold Messner.

Kurz zklidňuje

Nový kancléř Sebastian Kurz pak učinil ústupný manévr a k uklidnění situace prohlásil, že „nebude učiněn žádný jednostranný krok“. A to zopakovala při setkání se svým římským protějškem Angelinem Alfanem (47) i Kneisslová.

„Bude ustavena zvláštní studijní komise, která projedná různé aspekty celého problému. Hovořili jsme o možnosti poskytnout rakouské občanství v rámci snah o sjednocenou Evropu,“ nastínila. Alfano dodal: „Myslím, že jsme si věci vysvětlili, pro Itálii je otázka Jižního Tyrolska vyřešena na základě dohody De Gasperi–Gruber a jsme přesvědčeni, že situace v tomto regionu je příkladným řešením soužití občanů odlišných národností.“

Reklama

Výběr článků

Načítám