Hlavní obsah

Vévodkyně Kate porodila syna, nemocnici opustí ještě dnes

Londýn
Aktualizováno

Vévodkyně Kate v pondělí v podvečer porodila chlapce. Je v pořadí třetím následníkem britského trůnu. První potomek prince Williama se narodil v 17.24 středoevropského času a vážil 3,8 kilogramu. Jméno prozatím není známo. Vévodkyni i jejímu synovi se podle oznámení lékařů daří dobře. Nemocnici by rodina mohla opustit v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oficiální oznámení o narození královského potomkaVideo: Reuters

 
Článek

Jméno dítěte bude zřejmě oznámeno až za několik dní. Dítě přivedl na svět devětašedesátiletý Marcus Setchel, bývalý gynekolog Alžběty II. O Kate se staral už na začátku těhotenství. Přítomen byl i gynekolog-chirurg Guy Thorpe-Beeston.

Princ William byl u porodu. O narození potomka informoval nejprve královnu Alžbětu II., poté svého otce Charlese a bratra Harryho.

"Nemohli jsme být šťastnější," uvedl podle agentury AP princ William po narození syna.

"Pro Williama a Kate to je neuvěřitelně významná chvíle a my jsme nadšení z narození jejich chlapce," uvedl Williamův otec princ Charles v prohlášení. Už se těší, až vnuka poprvé uvidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Celá Británie oslavuje narození dědice trůnuVideo: Reuters

Rodina by nemocnici mohla opustit v úterý. Kate a William chtějí dítě vychovávat sami. William má 14 dní rodičovskou dovolenou, pak se očekává, že Kate odjede k rodičům do Bucklebery. Má ale i nabídku, aby všichni přijeli na skotský zámek Balmoral, kde bude pobývat královna.

Podle korespondenta BBC to ale není jisté, matku a dítě před odchodem z porodnice vyšetří lékaři.

Celá země slaví

Mezi prvními se o narození královského potomka dozvěděl i premiér David Cameron. „Celá země bude oslavovat, budou to báječní rodiče,” reagoval ministerský předseda.

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Kate a William na fotografii z letošního dubna

Narozením potomka prince Williama žije celá Británie. V Londýně před nemocnicí Panny Marie propukla po oznámení nebývalá radost.

S informací o narození přišla jako první televize SkyNews zhruba v 21.30 středoevropského času. Na tabuli před Buckinghamským palácem se cedule s oficiálním oznámením objevila o deset minut později. Na ní je kromě oznámení, že se narodil syn, napsáno také to, že matce a dítěti se daří dobře.

Foto: Neil Hall, Reuters

Oznámení o narození královského potomka

Prvorozený potomek vévodkyně Catherine a prince Williama ponese predikát (přídomek) Jeho královská Výsost princ z Cambridge. Rozhodla tak současná panovnice, britská královna Alžběta II.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Královnina tisková tajemnice Ailsa Andersonová s komorníkem Badarem Azimem vyvěšují oficiální oznámení o narození dítěte.

Dědic britského trůnu se narodil po více než dvouletém manželském svazku vévodkyně Kate a prince Williama. Ti se brali 29. dubna 2011 a jejich svatbou žil doslova celý svět.

Foto: John Redman, ČTK/AP

Prince Charles a jeho Diana s novorozeným Williamem v roce 1982.

Chronologie vztahu Kate a Williama
Září 2001 – princ William se seznámil s Kate Middletonovou na skotské univerzitě St. Andrews, kde oba studovali historii umění.
Vánoce 2003 – dvojice spolu údajně začala chodit poté, co si pořídila společné bydlení ještě se dvěma kamarády. Byly též zveřejněny jejich fotografie ze společné lyžařské dovolené ve Švýcarsku.
16. listopadu 2010 – bylo oficiálně oznámeno zasnoubení Kate a Williama. Princ požádal Kate o ruku na soukromé dovolené v Keni měsíc předtím.
29. dubna 2011 – svatba královského páru, okázalý ceremoniál v londýnském Westminsterském opatství. William a Kate se stali vévodou a vévodkyní z Cambridge.
3. prosince 2012 – Buckinghamský palác oznámil, že Kate je těhotná a že byla hospitalizována kvůli silným ranním nevolnostem. Po třech dnech ji z nemocnice propustili a termín porodu byl ohlášen na červenec.
5. března – Kate údajně z nepozornosti málem prozradila pohlaví potomka. Při přebírání plyšového medvídka od ženy z davu v anglickém Grimsby jí ujelo: "Děkuji vám. Nechám si to pro svou d..." Pak se ale rychle opravila: "...pro své děťátko." Tato událost vyvolala vlnu sázek na královskou dceru.
17. března – Kate prohlásila v rozhovoru s účastníkem vojenské přehlídky na oslavu svátku svatého Patrika, že neznají pohlaví dítěte, ale že ona by si přála chlapce a William holčičku.
22. července – Kate a William dorazili brzy ráno do nemocnice a Kensingtonský palác potvrdil, že Kate rodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám