Hlavní obsah

Většina Poláků stále odmítá americkou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Proti umístění americké protiraketové základny na území Polska je 56 procent obyvatel. Pro vybudování základny je 28 procent dotázaných, plyne z výsledků průzkumu, které byly zveřejněny v pátek. Průzkum mezi devíti stovkami Poláků provedl ústav pro výzkum veřejného mínění CBOS. Počet odpůrců i příznivců základny tak zůstává zhruba stejný jako minulý měsíc.

Článek

Lidí, kteří jsou proti umístění americké základny v Polsku, se v posledních měsících pohybuje od 50 do 60 procent. Nejvíce, 60 procent obyvatel, se proti základně vyslovilo v průzkumu CBOS na konci června.

Také v České republice je podle průzkumů více odpůrců radarové základny než jejích příznivců. Podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění byly proti téměř dvě třetiny občanů ČR, zatímco s výstavbou zařízení souhlasila více než čtvrtina lidí. Podpora plánu USA tedy klesá. Většina dotázaných také chtěla, aby se kvůli základně konalo referendum.

Polská vláda je pro štít

Spojené státy chtějí umístit do Polska deset protiraketových střel jako součást ochranného deštníku, který má chránit USA a část Evropy před případným útokem z Íránu.

Zatímco podle průzkumů jsou Poláci proti umístění americké protiraketové základny, premiér Jaroslav Kaczyński a prezident Lech Kaczyński jsou jejími silnými zastánci. Varšava a Washington však stále vyjednávají a finální dohoda není očekávána dříve než ke konci roku, uvedla dnes agentura AP.

Zatím ani nepadlo rozhodnutí, kde by mohla základna stát. Nejčastěji je zmiňováno městečko Redzikowo nedaleko Slupsku na severu Polska.

Bouřlivá diskuse v Rakousku

O plánu se bouřlivě diskutuje i v Rakousku, kde jej v úterý ministr zahraničí Norbert Darabos (SPÖ) označil nejen za chybný, ale také za provokaci. Jeho názor vzápětí odmítl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i americká vláda, jejíž mluvčí řekl, že Darabosův komentář "není prospěšný", a obvinil rakouského ministra z myšlení z dob studené války.

Zahraničněpolitický mluvčí sociálnědemokratické strany SPÖ Caspar Einem kritiku ze strany USA odmítl a prohlásil, že "není úlohou rakouského ministra obrany, aby byl prospěšný při jednostranném narušování rovnováhy, která byla dosud hlavní zárukou evropské bezpečnosti".

"Naopak není prospěšné, když nějaká velmoc klade jednostranné požadavky na druhé a třetím hrozí, že utrpí újmu. A to je právě situace, do níž americké zbrojní programy přivádějí Evropu. Americké akce jsou navíc výsměchem jednotné evropské bezpečnostní a obranné politice," prohlásil Einem, který přisoudil vinu partnerským zemím USA v Evropské unii.

Mluvčí lidovců (ÖVP) pro obrannou politiku Walter Murauer naopak Darabose kritizoval. Prohlásil, že Darabos je v zahraničněpolitických otázkách "nekompetentní a má v této oblasti velké nedostatky".

Reklama

Související témata:

Související články

ODS: Referendum o radaru je nezodpovědné

Referendum o umístění protiraketového radaru USA v Česku by bylo nezodpovědné, usnesla se výkonná rada ODS. Potvrdila tak slova premiéra a šéfa ODS Mirka...

Výběr článků

Načítám