Hlavní obsah

Vepřové už tady nedostanete. Rakouská školka ho vyškrtla kvůli muslimským dětem

Amstetten

V budoucnu už nebude na jídelníčku vepřové maso ani žádné výrobky z něj, rozhodlo vedení městské školky v rakouském Amstettenu, napsal ve středu rakouský list Kronen Zeitung. Kancelář Anji Hagenauerové, zástupkyně starosty, rozhodnutí odůvodnila „odlišnými stravovacími potřebami muslimských dětí“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Protože u nás obědvají děti z jiných kultur, nebudeme podávat žádné vepřové maso ani výrobky z něj,“ cituje z dopisu, který byl rodičům rozeslán, list Kronen Zeitung. Rodiče dětí byli překvapeni a mnozí s rozhodnutím nesouhlasí.

Problém s ním má také Dieter Funke, místostarosta Amstettenu za lidovce. „Myslím, že lidé, kteří k nám přicházejí, se musí přizpůsobit našim hodnotám a naší kultuře, nikoli naopak,“ prohlásil.

Ještě ostřeji vystupují zástupci strany Svobodní, kteří požadují záruky, že všechny školy a školky ve městě vepřové ze svých jídelníčků neškrtnou a budou ho ve svých jídelnách i nadále nabízet.

Starostka Ursula Puchebnerová (SPÖ) se snaží situaci uklidnit. Tvrdí, že vedení města školce nedalo žádný pokyn, aby jejich kuchyň přestala z vepřového vařit. „Školky tvoří své jídelníčky podle svých zkušeností, a především podle toho, co děti jedí a co jim chutná,“ uvedla.

„Možná mnohé nemuslimské děti nechtěly vepřové jíst a školka to vzala na vědomí,“ dodala Puchebnerová.

Amstetten je druhým místem v Rakousku, kde se ve školce přestalo podávat vepřové a výrobky z něj. První bylo město Bregenz u Bodamského jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám