Hlavní obsah

Velvyslanec: reakce Ruska po podepsání smlouvy o radaru bude adekvátní

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rusko nezměnilo svůj odmítavý postoj k projektu amerického obranného systému v České republice a Polsku a v případě, že šéfka diplomacie USA v úterý v Praze skutečně podepíše smlouvu o umístění amerického radaru v Brdech, budou následovat adekvátní kroky. V rozhovoru pro Otázky Václava Moravce to v České televizi řekl ruský velvyslanec v Praze Alexej Fedotov.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Alexej Fedotov

Článek

Fedotov zopakoval, že ruská strana pociťuje zneklidnění ohledně vlastní i mezinárodní bezpečnostní situace po dostavbě amerického systému. „Podepsání této smlouvy a samotná idea tohoto projektu na území střední Evropy, to je dost důležitá událost, která se dotýká bezpečnosti Ruska i regionu,“ řekl Fedotov s tím, že rozhovory s americkou stranou starost Ruska neodstranily.

„Z toho vycházeje si myslím, že si každý dokáže představit, že Rusko učiní adekvátní kroky. Zda budou symetrické nebo asymetrické, o tom teď nemohu mluvit,“ doplnil velvyslanec. Je třeba prý počkat na podepsání smlouvy a vyjádření ruských odborníků.

Fedotov dodal, že Moskva dala Američanům najevo, že by jí v souvislosti s radarem v ČR a antiraketách v Polsku uspokojila pouze stálá přítomnost ruských inspektorů na objektech. Víme o negativních reakcích na to v ČR i Polsku, proto si myslíme, že Američané by to měli s těmito stranami projednat. My o tom s nimi nejednáme, pokračoval velvyslanec.

Fedotov řekl, že o bezpečnostních projektech by měl existovat mezinárodní konsenzus. Na otázku, zda vznikne dělící čára mezi Ruskem a Evropou odpověděl, že jakousi hranici vytváří dosah vlivu Severoatlantické aliance. Zpochybnil také argumenty Američanů pro stavbu systému.

Washington tvrdí, že má zabránit případnému útoku tzv. darebáckých režimů, jako je íránský. „Reálné hrozby neexistují, to víme. O hypotetických hrozbách bychom mohli hovořit velmi dlouho a těch hypotéz by bylo mnoho,“ řekl Fedotov.

Americký protiraketový štít ve střední Evropě

USA plánují umístění radaru v ČR a sila s antiraketami v Polsku. Dohody s českou stranpu bylo dosaženo na dubnovém summitu NATO v Bukurešti. Jednání s polskou stranou pokračují a komplikují se. Polské požadavky, aby USA výměnou za umístění raket pomohly zmodernizovat polskou armádu, jsou podle Washingtonu nepřiměřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám