Hlavní obsah

Velká voda ohrožuje nejstarší bavorský klášter, lijáky se stěhují do Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší bavorský klášter Weltenburg, který se nachází na poloostrově u známého průlomu Dunaje mezi Weltenburgem a Kelheimem, ohrožuje velká voda. Hasiči tam ve středu nainstalovali mobilní protipovodňovou stěnu, napsal server týdeníku Focus. Tlaková níže Axel, která přinesla prudké lijáky, se momentálně přesouvá do Polska, kde už místní záplavy postihly jihovýchod země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bavorsko zaplavila vodaVideo: Reuters

 
Článek

Problémy se stoupající hladinou řek hlásí v Bavorsku sedm krajů. Jsou to především oblasti, jimiž protékají řeky Iller a Isar. Hladina Dunaje může dosáhnout třetího stupně.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Velká voda ohrožuje nejstarší bavorský klášter Weltenburg.

Meteorologové varují, že v těchto oblastech může být dosaženo i nejvyššího stupně povodňového nebezpečí, tedy čtvrtého stupně. Varování bylo vydáno pro tyto oblasti: Neu-Ulm, Günzburg, Bad Tölz-Wolfratshausen, Landshut, Kelheim, Eichstätt, Neuburg-Schrobenhausen.

Třetí stupeň povodňového nebezpečí z celkových čtyř hlásí také město Plattling, kterým protéká řeka Isar ústící do Dunaje.

V ostatních oblastech Německa se situace pomalu uklidňuje. „Voda téměř všude klesla,“ uvedl mluvčí policie středoněmeckého města Kassel, jehož ulice se v úterý ocitly pod vodou.

Jihovýchod Polska pod vodou

Řeky a potoky vylité z břehů hlásí především Malopolské a Podkarpatské vojvodství na jihovýchodě Polska. V Malopolsku severně od Tarnówa museli kvůli říčce vylité z břehů evakuovat z domovů asi tři desítky lidí.

Zvýšený stupeň povodňového nebezpečí dnes vyhlásili také meteorologové na Slovensku. Třetí, tedy nejvyšší stupeň, zatím neplatí nikde, druhý stupeň vyhlásili meteorologové na Kysucích, na Oravě, v okolí Prievidzy a v západoslovenských okresech Skalica, Senica a Myjava, které hraničí s jižní Moravou.

Reklama

Výběr článků

Načítám