Hlavní obsah

Velká epidemie eboly je na Západě nepravděpodobná

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) sice ve čtvrtek varovala, že ještě tento týden překročí počet obětí eboly 4500, současně ale uvedla, že velká epidemie v USA nebo v západoevropských zemích je nepravděpodobná. I eurokomisař pro otázky zdraví Tonio Borg se domnívá, že riziko šíření eboly je v evropských zemích jen malé.

Foto: NBC5-KXAS, Reuters

Sestře Amber Vinsonové pomáhají nastoupit do letadla, když ji přepravují do atlantské nemocnice kvůli podezření na nákazu ebolou.

Článek

Ředitel WHO pro strategii Christopher Dye uvedl, že zavlečení eboly do USA nebo západních zemí je důvodem pro „vážné obavy“.

„Možnost, že jednou zavlečená infekce se může dál šířit, je něco, čeho by se měl každý obávat,“ řekl, ale hned dodal: „Jsme přesvědčeni, že Severní Amerika a západní Evropa mají velmi dobré zdravotnické systémy, takže je velmi nepravděpodobné, že v těchto místech uvidíme velkou epidemii.“

Už před ním řekl americký prezident, že pravděpodobnost šíření eboly je velmi, velmi nízká. Slíbil ale, že se budou případy eboly pečlivěji sledovat. Oznámil to poté, co se ukázalo, že druhá nakažená sestra z dallaské nemocnice cestovala letadlem v den, kdy se u ní projevila zvýšená teplota. Cestu jí povolil lékař, podle něhož měla teplotu zvýšenou jen mírně. Jedna její kolegyně přitom už ebolou onemocněla. Nyní se úřady snaží najít všech 132 cestujících, kteří s ní letěli, i když je riziko přenosu malé. [celá zpráva]

Foto: David Tulis, ČTK/AP

Sanitka přepravujíc sestru Amber Joy Vinsonovou do nemocice v Atlantě

Další podezření na ebolu ve Španělsku 

V Madridu hospitalizovali španělského kněze, který vykazoval symptomy eboly. Duchovní údajně pracoval v Libérii a byl v kontaktu s nakaženými tímto smrtícím virem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný nemocniční zdroj. Ebolou se v západní Africe nakazili již dříve dva španělští duchovní, následně nemoci již na španělské půdě podlehli.

Španělský deník El Mundo uvedl, že kněz pobýval v Libérii, která je jednou ze zemí nejvíce postižených nákazou. Do nemocnice byl přijat ve čtvrtek s teplotou přesahující 37,6 stupně Celsia. Údajně pocházel ze stejného řádu jako dva zesnulí kněží.

V nemocnici v Madridu nyní léčí i španělskou ošetřovatelku, která se ebolou nakazila právě od jednoho z duchovních, o kterého pečovala.

Hrozí hladomor

Světový program OSN pro výživu (WFP) ve čtvrtek v důsledku epidemie eboly v západní Africe varoval před vznikem vážné potravinové krize. Potravinovou pomoc se podle něj stále nepodařilo dostat k 750 000 lidí v nejhůře postižených oblastech.

WPF uvedl, že jeho pomoc potřebuje 1,3 miliónu lidí v nejhůře zasažených zemích Libérii, Sieře Leone a Guineji. „Doposud jsme poskytli potraviny pro 534 000 lidí a počítáme s tím, že je ještě tento měsíc dodáme dalším 600 000 až 700 000,” řekla mluvčí WFP Bettina Lüscherová.

WFP zajišťuje jídlo pacientům ve zdravotnických centrech i komunitách, jež jsou v karanténě nebo v nichž byl zaznamenán rozsáhlý přenos nákazy.

Reklama

Související články

Ebolou se nakazila druhá zdravotnice v Texasu

V americkém státě Texas se nakazila druhá zdravotnice ebolou. Tamní zdravotnické úřady ve středu potvrdily, že první test prokázal přítomnost viru smrtící...

Ebola nad námi vyhrává, varuje expert OSN

Šéf mise OSN pro boj s ebolou Anthony Banbury odhalil Radě bezpečnosti neradostnou perspektivu. Virus je podle něj zatím rychlejší než opatření, která proti...

Výběr článků

Načítám