Hlavní obsah

Vejce bylo doručeno na nesprávnou adresu, glosuje Der Spiegel protesty v Praze

– Berlín/Kyjev • Aktualizováno

Německá média věnují i v úterý velkou pozornost oslavám sametové revoluce v Praze, protože vajíčko hozené na českého prezidenta Miloše Zemana zasáhlo německého kolegu Joachima Gaucka. Německý týdeník Der Spiegel o incidentu informoval pod titulkem Zásilka doručená na nesprávnou adresu při oslavách revoluce - vajíčko trefilo Gaucka.

Na prezidenta Zemana létala při projevu a odhalení pamětní desky vajíčkaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Der Spiegel zdůraznil, že Gauck mluvil o příspěvku Čechů a Slováků k poklidné změně ve střední Evropě před 25 lety. V té době jako pastor v Rostocku vedl demonstranty a měl na mysli Havlova slova o tom, že síla moci vychází z bezmoci ovládaných. Zeman se hned Gauckovi omluvil: „Vajíčko bylo ve skutečnosti určeno mně.“ [celá zpráva]

List dodal, že Zeman věděl, že budou problémy, ale řekl: „Nebojím se vás, stejně jako jsem se nebál před 25 lety.“ [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpravodajská stanice BBC k vrhání vajíček poznamenala, že Zemana očividně žádné nezasáhlo.

Server týdeníku Focus připomíná, že německého prezidenta musela ochranka chránit deštníky, přesto se jí to zcela nepodařilo. „Útoky přitom ve skutečnosti patřily někomu jinému,“ dodal server, který označil události v Praze za „zuřivé protesty proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi“.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Demonstrace proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi v Praze na Národní třídě.

Stejně hodnotí událost deník Bild. "Palba nepatřila Gauckovi, ale spornému českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Tisíce Čechů využily shromáždění, aby zúčtovaly s neoblíbenou hlavou státu a hlasitě vyžadovaly její odstoupení," napsal list.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odhalení desky bylo skryto za deštníky, které prezidenty bránily před dopadajícími předměty.

Podle německých listů protesty zastínily celý program oslav. Připomínaly nejen pískot a červené karty při vystoupení českého prezidenta, ale všimly si, že demonstranti často provolávali hesla na podporu Ukrajiny. DPA si povšimla, že pískání a křik davu provázející vystoupení Zemana na pražském Albertově polevily, když projev přednášel Gauck.

Obrana Havla

Deník Die Welt míní, že Češi chtějí "integritu a upřímnost – v zásadě druhého Havla". Dodal, že ještě v předvečer 17. listopadu Zeman řekl, že policejní zásah před 25 lety proti studentské demonstraci tak hrozný nebyl. Na Zemanův komentář policejního zákroku na Národní třídě v roce 1989 upozornila i německá televize ARD, což byl podle ní jeden z důvodů, proč mu ukázali červenou kartu. [celá zpráva]

"Češi protestují v obraně dobrého jména Václava Havla před útoky jeho nástupců," napsal polský publicista, někdejší disident Adam Szostkiewicz ve svém blogu na webu časopisu Polityka. Útoky na Havla mu připomínají pokusy polských "antikomunistů a vlastenců" o diskreditaci vůdců polské protikomunistické opozice včetně Lecha Walesy.

"Dnes lze kritizovat libovolného vůdce, ale je hanebnost a hloupost ničit symboly odporu proti zlu, protože bez nich má zlo usnadněnou práci v srdcích a úmyslech lidí," zdůraznil Szostkiewicz.

Ukrajina vidí za útoky na Zemana jeho proruské postoje

Značnou pozornost incidentu věnovala ukrajinská média, která si všímala především toho, že Zeman byl terčem útoku za své proruské postoje a že lidé požadovali jeho odstoupení. Zmiňují nejen heslo Miloše do koše, ale také transparent „Nechceme se stát ruskou kolonií“.

Ukrajinska pravda při této příležitosti zmiňuje, že český prezident je jediným evropským lídrem, který veřejně popřel invazi ruských sil na východ Ukrajiny. Dodává, že Zeman uvedl, že pár set ruských dobrovolníků, kteří bojují u Donbasu, neznamená invazi, a Majdan označil za doupě banderovců.

Foto: Česká televize ČT24

Zeman demonstrace čt24

Ruský pohled

I ruské listy vidí v protestech proti Zemanovi jeho postoje k Moskvě. "Červená karta: na českého prezidenta házeli vajíčka, protože podporuje Putinovu politiku," stálo v titulku populárního listu Moskovskij komsomolec.

"V Česku se demonstrovalo za odstoupení prezidenta Miloše Zemana. Mnoha Čechům se nelíbí jeho sympatie ke Kremlu. Zeman zejména prohlásil, že protiruské sankce nemají smysl a že postoj Západu k Putinovi je nespravedlivý. Za to i zaplatil: Na oslavách 25 let od pádu komunismu v Československu na něj nespokojenci házeli vajíčka," vylíčil ruský list.

"Prahou otřásají protesty, ale Miloš Zeman zůstal věrný svému stanovisku," dodala ruská zpravodajská televize Rossija 24 na svém webu a objasnila, že Zeman zastává nepopulární stanoviska vůči Rusku, a tak ho k demisi opět vyzývají ti, kterým je "blízká celoevropská móda kritiky na adresu Moskvy". Podle televize Zeman zastínil oslavy na počest jedné z nejdůležitějších událostí moderních českých dějin, protože jako vždy zůstal v klidu.

Portál Pravda.sk napsal, že demonstranti použili na transparentech proti Zemanovi řadu vulgarit i hesel, které vycházely z prezidentova nedávného vystoupení v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. Také APA uvedla, že v pozadí demonstrací bylo i Zemanovo použití sprostých slov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám