Hlavní obsah

Vedra zahnala Němce a Poláky k vodě, v Bavorsku naměřili téměř 37 stupňů

– Berlín

Vlna veder žene k vodě i Němce a Poláky. V Německu už v neděli padaly teplotní rekordy pro prvních deset červnových dní a dnes byly znovu překonány, když v Bavorsku bylo naměřeno téměř 37 stupňů. V Polsku jenom v neděli utonulo deset lidí, informovala agentura DPA.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Lidé na pláži v Travemünde u Baltského moře

Článek

V Kitzingenu nedaleko bavorského Würzburgu bylo v pondělí kolem 17:00 SELČ naměřeno rekordních 36,7 stupně Celsia. Prodloužený svatodušní víkend byl v Německu nejteplejší od počátků záznamů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už neděle byla podle německé meteorologické služby DWD nejteplejším svatodušním dnem od začátku záznamů. Nejvyšší teplota byla v neděli naměřena v obci Waghäusel-Kirrlach poblíž Karlsruhe, až 35,6 stupně. Dosud nejteplejší svatodušní den zažilo Německo podle DWD v roce 2000, kdy bylo v Rothu u Norimberku naměřeno 33,8 stupně.

Dokonce i na nejvyšší hoře Německa, na 2962 metrů vysoké Zugspitze, bylo v neděli neobvykle teplo: 13,8 stupně. Tak teplo tam bylo v první třetině června naposledy v roce 1998.

V Polsko deset lidí utonulo

Jinak ale převažují vedra, která rovněž mají své stinné stránky. V Německu i Polsku byl hlášen velký počet utonulých. V Polsku jich bylo jenom v neděli deset a letos už dohromady 75, informovala agentura PAP.

V mnoha případech byla ve hře lehkovážnost nebo alkohol. "Už jedno pivo může zapříčinit tragédii," varoval mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám