Hlavní obsah

Vedra v Evropě nepolevují, přibývá utopených

Evropa je stále v sevření velmi vysokých teplot, které šplhají přes 35 stupňů Celsia. Horké počasí zasáhlo nejen jih kontinentu, ale i Německo či Rakousko. V Německu se během víkendu utopila více než desítka lidí. Ve Španělsku a Portugalsku bojují hasiči s lesními požáry.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Horké počasí na pláži u Silbersee

Článek

Německá meteorologická služba (DWD) uvedla, že sobota byla v Německu vůbec nejteplejším dnem roku, teplotní rekord ale přesto nepadl. Nejvýše teploměry vystoupaly v porýnském Bad Dürkheimu, kde bylo v sobotu 39,2 stupně. Teplota 40,2 stupně, kterou v Německu naměřili v srpnu 2013, tak zůstala nepokořená.

Mírně chladněji bylo v sobotu v Rakousku - nejteplejším místem se stalo město Bludenz ve Vorarlbersku s teplotou 36,2 stupně Celsia.

Německá média napsala, že během víkendu lidé oblehli vodní plochy, nejméně 12 jich ale při koupání přišla o život. V bavorském jezeře Baggersee se utopil čtyřletý chlapec, v Rýně utonul šestiletý chlapec, kterého strhl proud.

Dva lidi v Porúří v neděli ráno těžce zranil zásah blesku. Silné bouřky s prudkým větrem zejména v západní části země lámaly stromy, po úderu blesku hořelo několik budov. Lékaři také museli ošetřit desítky lidí, kteří ve vedru zkolabovali. V Berlíně se musela pro návštěvníky uzavřít kupole budovy Spolkového sněmu, protože v proskleném prostoru teplota dosahovala téměř 50 stupňů.

Na jihu Evropy extrémně teplé a suché počasí způsobilo lesní požáry. V severovýchodně položeném španělském regionu Aragonie bylo kvůli hořícímu porostu evakuováno asi 1350 místních obyvatel z pěti vesnic. V Portugalsku pak zhruba stovka hasičů bojuje s požárem poblíž města Alcobertas severně od Lisabonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedra trápí Evropu

Západní Evropu sužují vedra, které přinesl horký vzduch ze severu Afriky. Postiženy jimi jsou nejen Španělsko a Portugalsko, ale taky Británie, Francie, země...

Výběr článků

Načítám