Hlavní obsah

Vědci po opravě chladicího zařízení opět spustili obří urychlovač

– ŽENEVA • Aktualizováno

Obří urychlovač jaderných částic (LHC) poblíž Ženevy, který vědci před týdnem uvedli do zkušebního provozu, musel být odpojen. Technici ve čtvrtek museli opravit transformátor na porouchaném chladicím zařízení. Zařízení je nyní opět v provozu.

Článek

Zprávu o odpojení zveřejnila švýcarská média a zprávu poté potvrdili i fyzici z Evropské organizace jaderného výzkumu (CERN).

Poslední paprsek vědci tunelem pustili o víkendu. Tunel dlouhý 27 kilometrů musí být chlazen téměř na absolutní nulu, na minus 271,3 stupně Celsia. Dosáhnout této teploty se ale nedařilo. Absolutní nula je -273,15 stupně. Na Zemi jí není možné dosáhnout.

Klip o nejrychlejším urychlovači částic na světě trhá na internetu rekordy. Zdroj: Reuters

Mluvčí projektu upozornila, že zařízení je stále v testovacím provozu. S tím, že se bude spouštět opakovaně, se prý počítalo.

Foto: ČTK

Vědci zkušebně spustili toto světově unikátní zařízení do provozu 10. září, fungovalo asi pět dní. Začali v něm pouštět částice a postupně je pomocí soustavy magnetů chtějí zrychlit téměř až na rychlost světla. Posléze chtěli začít pouštět částice proti sobě. Doufali, že tak nasimulují podmínky, které byla ihned po vzniku vesmíru tzv. Velkém třesku.

Zahájení regulérního provozu zařízení je plánováno na 21. října, přičemž plného výkonu by LHC měl dosáhnout až příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám