Hlavní obsah

Vědci našli chybějícího prapředka lidí, vypadal jako lemur

Právo, mcm

Opice, lidoopové i dnešní lidé mají společného předka, jímž byl tvor podobný dnešním lemurům. Tvrdí to paleontologové s odvoláním na kosterní pozůstatky z Německa staré 47 miliónů let. Byla nalezena kostra samice, která dostala jméno Ida.

Článek

„Nález staví do centra pozornosti zapomenutou skupinu jako možného předka všech vyšších primátů,“ tvrdí americký paleontolog Philip Gingerich, který je spoluautorem studie o nálezu v nepoužívaném břidlicovém dole Messel nedaleko Frankfurtu nad Mohanem.

Nalezená kostra samice, která je podle Gingeriche „kompletní a velkolepá“, má být příští týden vystavena v newyorském muzeu přírodní historie. Kostra se dochovala z 95 procent, což je velmi neobvyklé: z té doby se běžně nacházejí jen zlomky kostí či zuby. Její výzkum, který v tajnosti probíhal dva roky, prováděl tým vědců pod vedením norského paleontologa Jorna Huruma.

Kostru nalezl už před 25 lety neznámý amatér, který ji pak měl vystavenou doma, aniž tušil význam objevu. Paleontologové se o ní dověděli, teprve když se v roce 2006 dostala do rukou překupníků.

Od doby, kdy žil tvor z Messelu, uplynulo ještě aspoň 40 miliónů let, než se osamostatnila vývojová větev, vedoucí k dnešním lidem. Teprve před šesti milióny let se předchůdci dnešních lidí oddělili od předků šimpanzů.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců kostra připomíná druh lemura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám