Hlavní obsah

Ve vykolejeném ruském rychlíku zemřelo 39 lidí, mohlo jít o teroristický čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Železniční neštěstí v Rusku si v pátek večer vyžádalo nejméně 39 lidských životů a desítky zraněných. S odvoláním na zdroje v ruském ministerstvu pro mimořádné situace to oznámila agentura ITAR-TASS. Počet obětí nemusí být konečný. Není vyloučeno, že příčinou neštěstí byl teroristický útok.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Vykolejený vagon Něvského expresu

Článek

Rychlík Něvský expres jel na trase z Moskvy do Petrohradu. Z kolejí vyjely tři nebo čtyři poslední vagony soupravy. Ve vlaku v okamžiku nehody bylo přes 600 lidí, asi 20 z nich průvodčích a obsluha.

K neštěstí došlo na jedné z nejvíce frekventovaných tratí mezi Alešinkou v Tverské oblasti a Uglovkou v Novgorodské oblasti. Ruské agentury napsaly, že vagóny vykolejily v hustém lese v těžko přístupném terénu.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Vykolejený vagon Něvského expresu

Ministryně zdravotnictví Taťjana Golikovová v noci na sobotu uvedla, že v troskách několika vagonů vykolejeného vlaku může být ještě až sedm mrtvých těl.

Ministr pro civilní obranu, mimořádné situace a likvidaci následků živelních pohrom Sergej Šojgu podle ITAR-TASS dnes řekl, že zhruba 30 lidí se stále pohřešuje. Není údajně také vyloučeno, že mezi oběťmi mohou být i cizinci. O jejich státní příslušnosti se ruské agentury nezmiňují.

Příčinou mohl být teror

Na místě pracují záchranáři, příčina neštěstí se vyšetřuje. Podle ruských agentur není prý vyloučeno, že mohlo jít o teroristický útok. Podle operativního štábu ruských železnic je tato varianta jednou z možných vyšetřovacích verzí.  

Na stejné trati vlak vykolejil 13. srpna 2007. Tehdy byla za příčinu nehody označena neupřesněná výbušnina na kolejích. Asi 60 lidí bylo tehdy zraněno a hovořilo se o teroristickém aktu. Novgorodská prokuratura oznámila, že teroristický čin uskutečnila skupina, kterou kontroloval nejznámější čečenský terorista Doku Umarov. Kauza je nyní před soudem a dvěma obviněným hrozí trest odnětí svobody až na 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám