Hlavní obsah

Ve válce padl známý ukrajinský display pilot

– Kyjev

Známý ukrajinský pilot Oleksandr Oksančenko, který pravidelně předváděl své umění v Suchoji Su-27, zahynul ve válce. Plukovník přezdívaný Šedý vlk byl sestřelen u Kyjeva. V úterý ho vyznamenal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj in memoriam titulem Hrdina Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Oleksandr Oksančenko

Článek

Sestřelen měl být v pátek v noci. Údajně se pokusil odlákat od Kyjeva ruské letadlo. Zasáhnout ho měla raketa vypálená z ruského systému protivzdušné obrany S400, ale oficiálně to potvrzeno nebylo.

Oksančenko, který byl příslušníkem 831. gardové brigády taktického letectva z Myrhorodu byl velmi známým display pilotem (pilot na leteckých přehlídkách), protože předváděl od roku 2013 do roku 2018 na řadě leteckých dnů své kvality za kniplem ruského Suchoje Su-27 z výzbroje ukrajinského letectva. Létal na britském Air Tattoo, kde bylo jeho vystoupení oceněno v roce 2017 jako nejlepší, na slovenském SIAF i českém CIAF.

Do výslužby odešel v roce 2018, ale dál působil jako poradce a při výcviku. Po ruském útoku na Ukrajinu se vrátil do aktivní služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám