Hlavní obsah

Ve Švédsku po 45 letech střílejí vlky

Stockholm

Švédský parlament povolil první odstřel vlků za posledních 45 let a rozhodl o snížení stavu těchto šelem žijících ve volné přírodě o 27 jedinců. Jejich lov začal v sobotu a skončí nejpozději v polovině února. Do pondělka bylo zastřeleno 24 vlků.

Článek

Využít vzácné příležitosti legálního odstřelu se chystalo na 10 000 lovců, kteří si stěžují na přísné podmínky. Oproti tomu švédská agentura pro ochranu životního prostředí tvrdí, že rozhodnutí směřuje proti legislativě EU, protože populace vlků nedosáhla hranice životaschopnosti. Formální stížnost chtějí zaslat Evropské komisi.

Vlci byli v jižní Skandinávii téměř vyhubeni, proto byl od sezony 1965-1966 jejich lov zakázán. Ve snaze navrátit tyto predátory opět do volné přírody v oblasti hranic vzájemně spolupracovaly Švédsko a Norsko. Když v roce 2001 Norsko povolilo odstřel několika vlků, protože se prý jejich populace příliš rozrostla, Švédsko vzneslo protest. Nyní však i švédský parlament rozhodl, že ve volné přírodě smí být nejvíce 210 vlků.

Michael Schneider z agentury na ochranu přírody upozornil, že této hranice dosáhla vlčí populace již loni, od té doby mělo však více než 20 párů šelem vlčata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám