Hlavní obsah

Ve švédské vládě zasedne první transgender ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová v úterý jmenovala ministry své menšinové sociálnědemokratické vlády. V porovnání s minulým kabinetem učinila jen několik personálních změn. Ministerstvo školství získala Lina Axelssonová Kihlblomová, která bude první švédskou transgenderovou ministryní.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Lina Axelssonová Kihlblomová je novou švédskou ministryní školství.

Článek

Švédský parlament opět schválil Anderssonovou jako premiérku v pondělí. Poprvé ji potvrdil již minulý týden, Anderssonová několik hodin poté ale rezignovala, když poslanci neodsouhlasili vládní návrh rozpočtu a podpořili naopak opoziční předlohu. Čtyřiapadesátiletá ekonomka se stala první ženou v premiérské funkci v historii Švédska.

Lina Axelssonová Kihlblomová (51) se narodila jako chlapec, ve svých 25 letech dokončila přeměnu na ženu. V roce 2015 vydala knihu v názvem A budete mě teď mít rádi?, kde popsala, jak žila jako dívka v mužském těle. „Translidé vždycky existovali a vždycky existovat budou, A už se nestydíme,” řekla. Axelssonová Kihlblomová je rozvedená a má dvě adoptované děti.

Švédsko má znovu první premiérku. Anderssonová dostala druhou šanci

Evropa

Dosavadní ministryni financí Anderssonovou ve funkci nahradí Mikael Damberg, který byl ve vládě bývalého premiéra Stefana Löfvena ministrem vnitra.

Anderssonová se v projevu k parlamentu zavázala k boji proti klimatickým změnám a proti násilí gangů či k posílení sociálního systému. Uvedla, že představí nový akční plán ve chvíli, kdy se připraví na zhoršující se pandemii.

Další parlamentní volby jsou naplánované na září příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám