Hlavní obsah

Ve Španělsku zuří požáry, vláda nasadila armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský důchodce zahynul v noci na pondělí v obci severně od Santiaga de Compostella, když se pokoušel uhasit požár porostu postupující jeho zahradou. V tomto regionu Španělska bylo během noci napočítáno 91 ohnisek požárů, které ve vyschlém terénu nestačí hasiči zvládat. Vláda jim proto vyslala na pomoc armádu.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý muž ve vesnici Cercedo severně od Santiaga byl naposledy spatřen, jak se snaží uhasit oheň šířící se obcí k jeho pozemku. Později bylo jeho tělo nalezeno ohořelé u kostela v obci, napsaly agentury s odvoláním na místní orgány. Jde již o třetí oběť požáru v této lokalitě - již dříve byla nalezena dvě zuhelnatělá těla ve shořelém autě na místní silnici.

91 ohnisek požáru

Požáry strávily jen ve španělské Galicii přes 3000 hektarů lesa a porostu vysušeného sluncem. Je to jen odhad; přesnější údaje poskytnou satelitní snímky po uhašení požáru, až nebude krajina kryta kouřem. Celkem je v regionu hlášeno 91 ohnisek požáru a vláda k jejich zvládnutí uvolnila vojenské jednotky.

Vojáci se především se svou technikou starají o to, aby se oheň dále nešířil; vlastní likvidaci ohně pak zajišťují hasiči. Regionální orgány vycházejí z předpokladu, že ohně zakládají žháři, a vyzvaly občany k boji proti "terorismu ohně".

V Portugalsku se situace lepší

V sousedním Portugalsku je situace co do počtu požárů v současnosti lepší. Hlášena jsou jen čtyři velká ohniska, s nimiž bojuje na 450 hasičů.

Ještě o víkendu to bylo 26 požárů, většinu se však podařilo uhasit. Největší oheň dosud řádí v okrese Valongo poblíž Porta, kde ohrožuje řadu obcí. Meteorologové však varují, že počet požárů porostu může vzrůst, protože na dnešek i další dny se očekává pokračování velkých veder.

Reklama

Související témata:

Související články

V Tatrách hořel les, Evropu trýzní horko

Lesní požáry, které přinesly velká vedra posledních dnů, už netrápí jen Portugalsko a Choravstko, v úterý začal hořet les nad obcí Pohorelá v Nízkých Tatrách....

Výběr článků

Načítám