Hlavní obsah

Ve Španělsku soudí komplice atentátníků Barcelony

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Madrid

Proces s komplici atentátníků, kteří útočili v roce 2017 v Barceloně a na dalších místech v Katalánsku, začal v úterý u soudu v San Fernandu de Henares na předměstí Madridu. V trojici souzených je i Muhammad Húlí Šamlál, který vyráběl výbušniny.

Foto: Reuters

Muhammad Húlí Šamlál, Idrís Úkabír a Saíd bin Jazza u soudu v San Fernandu de Henares kvůli teroristickým útokům v Katalánsku

Článek

Šamlál, kterému hrozí až 41 let odnětí svobody, potvrdil své výpovědi z výslechů, kdy uvedl, že byl členem Islámského státu a pomáhal s přípravou bomb, které měly sloužit k útoku na rušná místa v Barceloně. Před soudem bylo také promítáno video, které podle obžaloby natočil Šamlál, na němž útočníci zkouší výbušné pásy, sestrojují výbušniny a navzájem se povzbuzují. Útoky za použití výbušnin se nakonec neuskutečnily kvůli náhodné explozi v domě, ve kterém se teroristé skrývali. Tehdy zahynuli dva členové skupiny včetně imáma, jenž útok naplánoval. Šamlál byl zraněn. V domě bylo 120 bomb s plynem a větší množství výbušniny TATP.

Útok dodávkou v Barceloně si vyžádal nejméně 13 obětí a stovku zraněných

Evropa

Další dva obžalovaní Idrís Úkábír a Saíd bin Jazza obžalobu odmítají. Idrís Úkábír, na jehož jméno byl zapůjčen vůz, který posloužil k útoku v Barceloně, uvedl, že se skupinou neměl žádné vztahy. „Tehdy jsem nebyl věřící,” uvedl Úkábír. Vinu odmítá i bin Jazza, který měl dle obžaloby skupině půjčit vůz pro přepravu výbušnin a poskytnout průkazy totožnosti.

Foto: ČTK/AP

Muhammad Húlí Šamlál u soudu v San Fernandu de Henares

Nikdo z obžalovaných není obviněn z přímé účasti na atentátech, protože všech šest útočníků zastřelila v roce 2017 policie.

Čtrnáct osob zemřelo, když 17. srpna 2017 vjela do davu na bulváru La Rambla dodávka řízená teroristy. Dalších 130 lidí bylo zraněno. Řidič dodávky utekl a ujel v uneseném autě, jehož řidiče ubodal. Druhý den dalších pět teroristů najíždělo do lidí ve městě Cambrils, kde ubodali jednu ženu. Policie všechny zastřelila.

Španělská policie zmařila další útok, v Cambrils zabila pět lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám