Hlavní obsah

Ve Španělsku se narodilo první dítě se zakrnělou hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Ve Španělsku zaznamenali první případ narození dítěte s mikrocefalií, tedy těžkou vývojovou poruchou projevující se zakrněním či předčasným ukončením růstu mozku. Uvedla to v pondělí agentura Reuters s odvoláním na španělské zdravotníky z barcelonské nemocnice Vall d´Hebron.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti, který virus přenáší

Článek

Mikrocefalie je spojována s nákazou virem zika. Ten byl u matky diagnostikován v květnu. Žena podle listu Daily Star letos navštívila Jižní Ameriku.

I když se u plodu ve 20 týdnu objevily malformace, žena se rozhodla dítě ponechat, uvedla mluvčí zdravotnických úřadů v Katalánsku.

Podle deníku El País se dítě narodilo císařským řezem. Podle primáře neonatologického oddělení Felixe Castilla je „ve stabilním stavu a nepotřebuje žádnou specifickou resuscitaci nebo napojení na respirátor“.

Virem zika se při cestách do Jižní Ameriky nakazilo 91 Katalánců, z tohoto počtu bylo 21 těhotných žen. Pět z nich už porodilo zdravé děti, jen v tomto případě se ukázaly u plodu malformace.

Reklama

Související témata:

Související články

Už osm Čechů si přivezlo z Karibiku vir zika

Nejčastější nemocí, kterou si čeští cestovatelé přivážejí, je v poslední době horečka dengue. Druhá je malárie, která je nejnebezpečnější. Třetí je horečka...

Výběr článků

Načítám