Hlavní obsah

Ve Slovinsku vztyčili novou sochu Trumpové. Opět připomíná „strašáka do zelí”

– Lublaň

Ve Slovinsku byla v úterý odhalena bronzová socha americké první dámy Melanie Trumpové, uvedla agentura Reuters. Socha od amerického umělce žijícího v Berlíně Brada Downeyho stojí blízko města Sevnica, kde Trumpová vyrostla, a má sloužit jako náhrada za dřevěné vyobrazení bývalé modelky a manželky Donalda Trumpa, které v červenci poničili vandalové.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Umělec Aleš Župevc u bronzové sochy Melanie Trumpové ve slovinské Sevnici

Článek

Socha umístěná na téměř třímetrovém podstavci má hrubé tvary a nerozpoznatelnou tvář a dle zveřejněných fotografií se podobá dřívější poničené skulptuře. Na rozdíl od ní je ale vyvedená v jedné barvě, zatímco dřevěná Melania měla modrý kabát, který si skutečná Trumpová oblékla, když její manžel v roce 2017 skládal prezidentskou přísahu.

Ohořelá socha Melanie Trumpové byla vystavena v galerii

Koktejl

Nově odhalenou sochu doplňuje tabulka s nápisem „Socha je věnována věčné vzpomínce Melanina pomníku, který stál v těchto místech”.

Původní dřevěnou sochu, které se dostalo od kritiků přezdívky strašák do zelí, si objednal Brad Downey u místního lidového umělce Aleše Župevce. Socha se stala terčem žhářského útoku v noci 4. července, kdy USA slavily den nezávislosti. Vzhledem k tomu, že cílem nebylo věrné zobrazení podoby ženy šéfa Bílého domu, považovali někteří dílo za parodii.

Trumpová má v rodném Slovinsku sochu. Strašák do zelí a Šmoulinka, tvrdí místní

Koktejl

Trumpova manželka se narodila jako Melanija Knavsová v roce 1970 ve slovinské obci Novo Mesto, vyrůstala ale v Sevnici. Když jí bylo kolem dvaceti, Slovinsko opustila a začala se věnovat kariéře modelky. Za Trumpa se provdala v roce 2005.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Melania Trumpová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám