Hlavní obsah

Ve Francii začal soud s komplici atentátníků útočících na Charlie Hebdo

Paříž

V Paříži začal za přísných bezpečnostních opatření soud se 14 lidmi obžalovanými z podílu na atentátech na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a košer samoobsluhu z ledna 2015. Útoky si vyžádaly celkem 17 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii začíná soud s komplici útočníků na Charlie HebdoVideo: AP/Reuters

 
Článek

Skupina obžalovaných čelí obvinění, že pomáhala bratrům Chérifovi a Saidovi Kouachiovým, kteří 7. ledna 2015 zabili dvanáct lidí při útoku na pařížskou redakci. Podle žalobců pomáhali i Amédymu Coulibalymu, který v následujících dvou dnech zavraždil policistku a čtyři rukojmí v obchodě s košer potravinami na východě francouzské metropole. Obžalováni byli loni v lednu.

Vrahy z redakce Charlie Hebdo zastřelili při útěku, zemřel i útočník z košer obchodu

Evropa

Bratři Kouachiové i Coulibaly byli při policejních zátazích zabiti. Tři z obžalovaných u soudu nebudou: Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová a bratři Belhoucineovi několik dní před útoky odcestovali do oblasti Iráku a Sýrie. Prý zahynuli, ale jejich smrt nebyla nikdy oficiálně potvrzena a stále na ně platí zatykač.

Ze spoluúčasti na teroristických útocích, za které hrozí až doživotí, jsou obvinění nejstarší z bratrů Belhoucineových Mohamed a Coulibalyho přítel Ali Riza Polat, který je podezřelý, že sehnal zbraně, které trojice teroristů použila.

Zadrželi muže, který měl obstarat zbraně teroristovi z Paříže

Evropa

Obhájci proces zpochybňují 

Ali Rizat Polat obvinění odmítá. Jeho obhájkyně Isabelle Coutantová-Peyreová, která hájila i teroristu Carlose, se v dopise předsedovi soudu ohradila proti „nerovnosti zbraní”, protože obžaloba povolala 101 svědků, ale obhajobě jich bylo povoleno jen pět.

Časopis Charlie Hebdo znovu otiskne karikatury proroka Mohameda

Evropa

Pouze jeden z obžalovaných zůstal na svobodě, i když pod dohledem, protože je obžalován jen ze „zločinného spolčení”, trestaného deseti lety za mřížemi. Ostatním obžalovaným hrozí až 20 let vězení za zločinné teroristické spolčení. Obhájkyně Safya Akorriová předvídá, že justice bude muset projít ”těžkou zkouškou”, protože hlavní aktéři před soudem účty skládat nebudou.

Proces ale považují za významný pozůstalí po obětech „Vědí, že ti, kteří stiskli spoušť, už tu nejsou, ale i tak je pro ně tento proces důležitý. Chtějí, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost a dozvědět se, co kdo udělal,” řekly AFP právničky pozůstalých Marie-Laure Barréová a Nathalie Senyková.

Proces před zvláštním porotním soudem, který potrvá do 10. listopadu, byl původně naplánován na léto, ale byl odložen kvůli epidemii koronaviru. Celý proces má být kompletně natočen. Za přísných bezpečnostních opatření má soud vyslechnout 144 svědků a 14 znalců, uvedla agentura AFP.

K útoku na Charlie Hebdo se přihlásila odnož organizace Al-Káida na Arabském poloostrově, Coulibaly se hlásil k Islámskému státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám