Hlavní obsah

Ve Francii opět demonstrují žluté vesty

Paříž
Aktualizováno

Tisíce lidí se ve Francii v sobotu opět sešly na demonstracích žlutých vest. Jejich počet však týden po týdnu klesá. Minulou sobotu demonstrovalo 84 000 lidí, uvedl list The Washington Post, přibližně stejně jako před čtrnácti dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jedenáctý víkend za sebou se v Paříži konaly protesty žlutých vestVideo: Reuters

 
Článek

Celkový počet účastníků sobotních demonstrací policie odhadla na 22 000. Asi 2500 protestujících prošlo pařížskou třídou Champs-Elysées, kde byla zastavena doprava. Cestou na náměstí Place de la Bastille prošli protestující kolem Národního shromáždění. Macronovu celonárodní debatu o směřování země označili demonstrující za "kouřovou clonou", která má Francouzům zastřít prezidentovo zaměření na obchod.

V Paříži se čtyři průvody sešly na náměstí Bastily. Policie tam podle agentury AFP nasadila slzný plyn a vodní děla proti radikálním demonstrantům, kteří na strážce pořádku házeli rozbitý městský mobiliář. Zadrženo bylo 22 lidí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Protest žlutých vest v Paříži

„Jsme zapomenuti," stěžoval si AFP zaměstnanec nemocnice ze severu Paříže Mervyn Ramsamy. „Mám plat 1200 eur (27 000 Kč). Peníze mi nedojdou v půlce měsíce, ale hned šestý den. Už dál nezvládám přežívat. Proto jsem tady - protože se nic neděje, nic se nemění," řekla agentuře AP na Champs-Elysée 52letá pracovnice asistenční služby Nicole.

Další demonstrace se má konat v neděli. Ta má odsoudit násilí, které provázelo protesty žlutých vest, jež si od konce prosince vyžádaly na 2000 zraněných. Několik lidí také zemřelo při autonehodách, které souvisely s blokádami silnic ze strany žlutých vest.

Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez v pátek sdělil, že policie bude systematicky zasahovat, aby zabránila násilí. Policisté jsou připraveni použít i gumové projektily a mají kamery, aby bylo možné vyhodnotit zásah a jeho adekvátnost.

Protesty slábnou od předvánočního období, kdy prezident Emmanuel Macron ustoupil od zavedení vyšší daně na paliva, kterýžto plán vyvolal silný odpor, a slíbil další ústupky, jako je zvýšení minimální mzdy.[celá zpráva]

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Macronovy nyní stoupla popularita, neboť zahájil velkou celonárodní debatu o budoucnosti země, která potrvá do půlky března. V jejím rámci se bude setkávat s občany Positivně ho vidí podle průzkumu agentury BVA z 23 a 24. ledna 31 procenta oslovených, což je o čtyři procentní body více, než na začátku roku. Od června do listopadu se však propadla jeho popularita od 15 procentních bodů, uvedl server The Local.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Sobotní protest žlutých vest v Paříži

Ve čtvrtek Macron, který chce ukázat, že není jen prezidentem bohatých, sdělil na setkání s občany departementu Dorme, že nebude ustupovat tlaku ulic: „Nemohu akceptovat systém, kde jsou lidé hrdí, že nevolili, a pak dávají najevo nesouhlas blokádami kruhových objezdů. To není demokracie.“

Žluté vesty přitom koncem minulého týdne oznámily, že míní kandidovat do europarlamentu [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám