Hlavní obsah

Ve Francii odsoudili 24 lidí, kteří se hlásili k Islámskému státu

– Paříž

Tresty vězení v rozmezí od dvou let až po doživotí v pátek uložil speciální porotní soud v Paříži 24 lidem, kteří se hlásili k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Nejpřísnější rozsudky se týkají 19 osob, které počátkem roku 2015 odešly bojovat v řadách islamistů do Iráku nebo Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci organizace Islámský stát. Ilustrační foto

Článek

Tito lidé byli souzeni v nepřítomnosti, přičemž se skoro o všech předpokládá, že jsou nejspíše po smrti, napsala agentura AFP.

Jedním z nich je i Mohamed Belhoucine, považovaný za mozek teroristického útoku z ledna 2015, při kterém v pařížském obchodě s košer potravinami přišli o život čtyři lidé. Soud mu dnes uložil doživotí.

Belhoucine a jeho bratr byli podle AFP prominentními postavami frankofonní islamistické scény. Mohamedovu mladšímu sourozenci soud uložil 30 let za mřížemi, stejně jako všem dalším mužům ze skupiny "duchů" souzeným v nepřítomnosti. Mezi těmito 19 obžalovanými byly čtyři ženy, těm byly vyměřeny tresty 25 nebo 28 let odnětí svobody.

Pětice obžalovaných, která se procesu účastnila, dostala výrazně nižší tresty: od dvou do 12 let za mřížemi. Soud přitom podle AFP verdikty podrobněji nezdůvodnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám