Hlavní obsah

Vatikán znovu povolil činnost duchovnímu, který sexuálně obtěžoval kněží

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Vatikán zrušil zákaz, který papež Jan Pavel II. ještě za svého života udělil arcibiskupovi Juliuszovi Paetzovi obviněnému ze sexuálního obtěžování kleriků a mladých knězů v polské Poznani. Paetz tak opět může vykonávat všechny církevní obřady včetně vysvěcování kněží, což vyvolalo nesouhlas poznaňských duchovních i hierarchie, informovala ve čtvrtek Gazeta Wyborza.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz před lety vydal papež Jan Pavel II.

Článek

Na obtěžování a zneužívání studentů kněžského semináře arcibiskupem Paetzem upozornil před osmi lety polský tisk. Podrobně popsal, jak Paetz klerikovi anebo mladému knězi, jenž se mu zamlouval, navrhl vyřízení stipendia v Římě či jinou finanční podporu. Zprvu ho objímal a pak sexuálně obtěžoval. V případě, že protějšek protestoval, arcibiskup mu odvětil, že je to jen „řeč těla a náš pán je milostivý“. Ty, kteří nenašli odvahu protestovat, zahrnoval dvojsmyslnými dárky a sexuálními návrhy.

Když se záležitost dostala na veřejnost, Vatikán v roce 2002 Paetzovi zakázal vykonávat všechny církevní obřady. Zároveň ho přinutil odstoupit z úřadu poznaňského metropolity, načež Paetz odešel do důchodu.

Rozhodnutí, že může církevní obřady znovu vykonávat, vyvolalo pobouření v církvi. Poznaňský metropolita, arcibiskup Stanislaw Gadeck dokonce vyzval Vatikán, aby rozhodnutí dosavadní zákaz zrušit odvolal.

„Je známo, že Paetz má ve Vatikánu, kde působil v 60. a 70. letech, mnoho známostí. Odvolání zákazu vykonávat církevní obřady je však spojeno především s odchodem kardinála Giovanniho Battisty do důchodu, který zákaz hájil,“ napsal polský deník s odkazem na vatikánské zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám