Hlavní obsah

Vatikán je podle pravé ruky papeže pro přijetí Turecka do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Katolická církev podporuje budoucí vstup Turecka do Evropské unie. Uvedl to druhý nejvýznamnější muž Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone v rozhovoru, ze kterého ve středu citovala agentura AFP.

Článek

Turecko je "definitivně" laickou zemí a EU nestaví svou podstatu na židovsko-křesťanských kořenech Evropy, ale na laicismu. Postoje Turecka jsou přirozeně v některých ohledech velmi jiné, ale Turci a jejich vláda ctí pravidla pro soužití, a tak je možné s nimi jednat a společně vytvářet evropskou oblast, usoudil státní sekretář (de facto předseda vlády) Bertone.

V roce 2004 budoucí papež Benedikt XVI., tehdy ještě jen německý kardinál Joseph Ratzinger, popudil Ankaru vystoupením proti vstupu muslimského Turecka do EU. Jako papež v roce 2006 přilil olej do ohně projevem, ve kterém spojoval islám s násilím. [celá zpráva] Poté vše urovnával prosincovou návštěvou Turecka a v lednu řekl, že Turecko "je mostem mezi Asii a Evropou a křižovatkou mezi kulturami a náboženstvími".

Vyjádření kardinála přišlo poté, co se nový francouzský prezident Nicolas Sarkozy opakovaně vyjádřil proti vstupu Turecka do EU. [celá zpráva]Turecko by se podle něj mělo stát členem Středomořské unie, k jejímuž vytvoření vyzývá a jejímiž členy by podle něj měly být všechny středomořské státy.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež urazil muslimy poznámkou o Mohamedovi

Muslimský svět se podle svých vůdců cítí pobouřen papežovým výkladem o rozdílech mezi křesťanstvím a islámem, o kterých Benedikt XVI. hovořil při své návštěvě...

Papež lituje svých slov o islámu

Papež Benedikt XVI. lituje toho, že svými slovy na adresu islámu urazil muslimské věřící. Informoval o tom vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Papež se osobně omluvil za své výroky

Za svá slova o islámu se osobně omluvil papež Benedikt XVI. v neděli ve svém letním sídle Castel Gandolofo nedaleko Říma. Papež velmi lituje nedorozumění...

Výběr článků

Načítám