Hlavní obsah

Varšava si vydržuje zóny bez LGBT

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Poté, co Evropská unie odmítla finančně podpořit šest polských měst a obcí, které se loni vyhlásily za zóny bez sexuálních menšin, Zbigniew Ziobro, polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor, minulý týden oznámil, že jim z nově vytvořeného Fondu spravedlnosti vyplatí trojnásobek sumy, kterou původně požadovaly od EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

LGBT zóne ve VaršavěVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoli Adalbert Jahn, mluvčí EU, neoznámil, o jaká města a obce jde, zdůraznil, že finanční prostředky měly směřovat na podporu aktivit spojujících komunity z různých zemí Unie, což podle Bruselu šestice homofobně se chovajících žadatelů zásadně porušuje. Samosprávám dalších osmi polských měst a obcí tuto dotaci odsouhlasili.

Státní rozpočet na nějaký zlotý nehledí

Ministr Ziobro ve Varšavě, v přítomnosti zástupců samosprávy 20tisícového města Tachow z Malopolského vojvodství, jemuž kvůli diskriminaci LGBT odepřela EU požadovaných 80 tisíc zlotých (480 tisíc korun), symbolicky odevzdal šek na čtvrt milionu zlotých (1,2 milionu korun). „Jsme připraveni finančně přispět i dalším městům, kde mají odvahu chránit polské křesťanské tradice,“ ujistil.

Volební kampaň v Polsku posílila homofobii

Evropa

„Navzdory tomu, že Evropská unie jednoznačně odsoudila zóny bez LGBT jako protiprávní a diskriminující menšiny a ve dvou případech – v Istebne ve Slezském vojvodství a Klowu v Mazovském vojvodství – je za protiústavní označily také polské soudy, polská vláda teď ukazuje všem, že to má na háku,“ napsal list Gazeta Wyborcza. Ministr Ziobro bez ohledu na zákony veřejně oznamuje, že homofobie se v Polsku vyplatí.

Veřejné hajlování? Jen římský pozdrav

Při demonstracích proti LGBT dochází k projevům nacismu. Naposledy se tak stalo v pátek v Katovicích, kde demonstranti hajlovali, vykřikovali urážlivá hesla na adresu gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových spoluobčanů, přičemž policie jen bezradně přihlížela.

Gayové a lesby jsou nemocní a mohli by nás nakazit, děsí se polský poslanec

Zahraniční

„Zatímco s demonstrujícími ženami ve Varšavě, které před časem bránily pochodujícím nacionalistům, si policisté dokázali hravě poradit, pozatýkali je a postavili před soud, tak k projevům nacismu se stavějí až příliš laxně, maximálně jim udělí nějakou tu pokutu. Městská prokuratura v Bialimstoku nedávno hajlování na jednom ze shromáždění posoudila jako neškodný římský pozdrav,“ připomněl v TVN24 Wlodzimier Cimoszewicz, expremiér a europoslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám