Hlavní obsah

Varšava chce vyjednávání o protiraketovém štítu zrychlit

Právo, brw
VARŠAVA

Poláci se snaží jednání o americkém protiraketovém štítu urychlit. Podle polského listu Gazeta Wyborcza je možné, že dohoda mezi Varšavou a Washingtonem spatří světlo světa již začátkem června.

Článek

Podle listu, který se odvolává na vládní zdroje, poslala polská vláda ve středu do Washingtonu dopis, kterým otevírá další – a možná už poslední – etapu vyjednávání o raketové základně.

Polsko v něm podle listu souhlasí s návrhem americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která chtěla zkrátit jednání o modernizací polské armády, jíž Varšava podmiňuje svůj souhlas s americkými raketami na svém území, a to ze šesti na tři měsíce.

Poláci chtějí systém Patriot

Gazeta Wyborcza uvádí, že vláda Donalda Tuska v dopise také formuluje své požadavky vůči americké straně. Jsou údajně rozděleny do několika variant – od „balíčku americké pomoci pro polskou armádu“ v hodnotě několika miliard až po maximalistickou variantu, která počítá s tím, že do roku 2015 dostane polská armáda z USA modernizační injekce v hodnotě přes 20 miliard dolarů. Tuskova vláda ale údajně v každém případě trvá na systému protiraketové obrany Patriot.

„Jsme otevření a pružní,“ prohlásil podle deníku nejmenovaný zdroj blízký polské vládě.

Gazeta Wyborcza dále uvádí, že pro polskou vládu je získání systému Patriot prestižní záležitostí a bez něj by Poláci na dohodu se Spojenými státy kývli jen velice stěží.

Příští týden – podle listu zřejmě 2. dubna – přijede do Varšavy delegace amerických expertů, která má přivézt konkrétní návrhy na modernizaci polské armády.

Dohoda možná již v červnu

Pokud se podaří dohodnout zkrácení těchto rozhovorů ze šesti na tři měsíce a zároveň budou probíhat jednání o americké základně na polském území, pak podle optimistických scénářů nic nebrání tomu, aby dohoda mezi Varšavou a Washingtonem skutečně byla na světě již v červnu.

Naspěch má podle listu i Bushova administrativa, protože ví, že na podzim už budou jakákoli jednání zastíněna vrcholící předvolební prezidentskou kampaní v USA.

„Funkční období prezidenta Bushe se chýlí ke konci. Pokud chce ještě dohodu podepsat, musí to být nejpozději v létě,“ řekl podle listu náměstek polského ministra zahraničí Witold Waszczykowski.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha za radar podle Varšavy nic nezískala

Polská vláda premiéra Tuska obhajuje tvrdá vyjednávání o umístění americké protiraketové základny. "My chceme získat co nejvíce pro Polsko výměnou za případnou...

Výběr článků

Načítám