Hlavní obsah

Válka na Ukrajině postihla přes půl miliónu dětí

New York

Dva roky války mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty na východě Ukrajiny hluboce ovlivnily životy zhruba 580 000 dětí, upozornil Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF). Každé třetí z těchto dětí, tedy asi 200 000, potřebuje podle organizace odbornou péči v podobě psychologickou a sociální podporu.

Foto: Reuters

Bojovník u Doněcku

Článek

"Dva roky násilí, ostřelování a strachu zanechaly nesmazatelnou stopu na tisících dětech na východě Ukrajiny. Jak konflikt pokračuje, musíme obstarat jejich naléhavé potřeby," uvedla Giovanna Barberisová, která je představitelkou UNICEF na Ukrajině. Znepřátelené strany vyzvala, aby zajistily, že se dětem bezpečně a bez překážek dostane potřebné pomoci.

UNICEF letos vyzval k vydělení dodatečných 54,3 miliónu dolarů (asi 1,32 miliardy Kč) na humanitární pomoc pro nejzranitelnější děti ve válkou postižené oblasti.

Organizace v prohlášení připomněla, že 215 000 dětí přišlo o své domovy, každá pátá škola ve válečné zóně byla zničena. Loni přišlo o život více než 20 dětí a dvakrát tolik zraněno, nejčastěji vinou min či nevybuchlé munice. Skoro dvě desetiletí po oficiálním vymýcení obrny na Ukrajině se tato nemoc znovu objevila.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

UNICEF na východě Ukrajiny mimo jiné v současnosti zajišťuje podporu pro více než 46 000 dětí, distribuoval školní potřeby pro více než 200 000 dětí, obstaral léky pro 8000 lidí nakažených virem HIV, včetně dětí, jakož i testy na HIV/AIDS pro 31 000 těhotných žen a zajistil očkovací látky proti obrně pro skoro pět milionů dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám