Hlavní obsah

Válečné reparace platit nebudeme, vzkázal Polsku šéf německé diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požadavky na válečné reparace z polské strany odmítám, prohlásil šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel po středečním jednání se svým polským protějškem Jackem Czaputowiczem v Berlíně. O záležitosti by ale mohli diskutovat odborníci z Polska a Německa.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (vpravo) a jeho polský protějšek Jacek Czaputowicz

Článek

„Je jasná právní a mezinárodněprávní pozice spolkové vlády, že není žádný důvod mluvit o placení reparací,“ nechal se Gabriel slyšet na společné tiskové konferenci. Různé polské vlády, a to i po pádu komunistického režimu, se podle něj nároku na reparace vzdaly.

Zároveň ale Gabriel podotkl, že nemůže ignorovat debatu, která se v Polsku k tématu rozvinula. I kdyby opakovaně vysvětloval právní rovinu, debatu v Polsku to podle něj stejně nezastaví. „Pokud se chceme zkusit vzájemně neignorovat, ale brát se vážně, bylo by jednou z možností, aby se otázkou zabývali vědci,“ míní ministr Gabriel. „Pak by se muselo mluvit o tom, kdo by to měl být,“ poznamenal s tím, že takové úvahy jsou pouze na začátku.

Stejně jako Czaputowicz zdůraznil, že by veřejná debata v Polsku neměla zatěžovat vztahy obou vlád. „Chceme, aby tato debata byla v Polsku vedena. Máme na to právo,“ vyjádřil své přesvědčení nový polský ministr zahraničí, který by jednání expertů obou zemí o problematice uvítal.

Téma reparací oživil loni v létě předseda Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński, podle kterého se obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty nepodařilo napravit. V průzkumu veřejného mínění z ledna vyjádřila více než polovina Poláků přesvědčení, že se má Polsko reparací domáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám