Hlavní obsah

V uprchlickém táboře na Lesbu uhořela Afghánka

Atény

Při požáru v uprchlickém táboře Kara Tepe na řeckém ostrově Lesbos uhořela 27letá Afghánka. Kolem druhé ráno tam začalo hořet v jednom z obytných kontejnerů. Její manžel zachránil tři děti, uvedly agentury AP a AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi v táboře Kara Tepe

Článek

Otci se podařilo z domku vynést nemluvně a dvě děti ve věku tři a pět let. Při pokusu zachránit manželku ale zkolaboval, když se nadýchal kouře. Mrtvé tělo ženy se našlo až poté, co se hasičům podařilo požár zlikvidovat.

Kontejner se vzňal zřejmě kvůli explozi plynové lahve, kterou rodina používala k topení, uvedla stanice ERT. V táboře Kara Tepe žije aktuálně 1324 lidí

Žena uhořela jen několik hodin před tím, než do Atén dorazili o řecké migrační krizi jednat dva noví eurokomisaři Margaritis Schinas, který má na starosti podporu evropského způsobu života, a Ylva Johanssonová, zodpovědná za vnitřní věci.

Šestinásobně přeplněné tábory

„Situace je velmi naléhavá a my musíme najít řešení,” řekla po jednání s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem eurokomisařka Johanssonová.

V táborech pro uprchlíky je na čtyřech řeckých ostrovech nyní asi 37 000 migrantů, jejich kapacita je přitom jen 6300 lidí. Atény slíbily, že jich 20 000 převezou na pevninu, ale chtějí, aby si je převzaly další členské země EU.

Řecko se letos opět stalo hlavní vstupní branou pro uprchlíky a migranty mířící do Evropy. Do poloviny listopadu se letos přes moře dostalo do Řecka přes 53 000 lidí, ve stejném období loni to bylo necelých 29 000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám