Hlavní obsah

V ukrajinském dole vybuchl metan, všichni byli zachráněni

– DONĚCK

Silný výbuch v sobotu otřásl ukrajinským dolem Zasjaďko. V něm při listopadové explozi metanu zahynulo 100 horníků. Po dnešním výbuchu nikdo nezahynul. Hospitalizováno však bylo 44 osob. Všichni havíři pracující v dole byli podle agentury ITAR-TASS vyproštěni na povrch.

Článek

V podzemí bylo v době výbuchu krátce před šestou hodinou ranní místního času 385 osob, z toho 63 bylo v bezprostřední blízkosti výbuchu. Tři desítky z nich patřili k důlní záchranářské četě, která pracovala na odstranění následků listopadového výbuchu.

V oblasti havárie bylo nalezeno pět horníků s vážnějšími zraněními, kteří vyžadují intenzivní lékařskou péči. Celkem potřebovalo lékařkou pomoc 54 horníků, 44 z nich bylo hospitalizováno. Dva jsou ve vážném stavu.

Příčina exploze nebyla zatím zjištěna. Prokuratura Doněcké oblasti ale zahájila trestní stíhání kvůli porušení pravidel bezpečnosti práce v dole.

Událost z 18. listopadu v tomto dole nedaleko Doněcku je vůbec nejtragičtějším důlním neštěstím na Ukrajině od získání samostatnosti začátkem devadesátých let. Metan tehdy vybuchl při vrtných pracích v hloubce asi 1000 metrů zřejmě vinou elektrickému zkratu. Rozsáhlé podzemní požáry pak znemožnily dokončit pátrání po všech pohřešovaných.

V místě výbuchu se prý do dnešního dne nepodařilo všechny požáry uhasit a ještě nejméně deset těl je stále v podzemí.

Doly na Ukrajině jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od rozpadu bývalého Sovětského svazu v roce 1991 v nich zahynulo více než 4700 havířů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám